Adománygyűjtés folyik a hanglemezgyártók elleni perre

A fáljcserélést támogató különböző internetes oldalak összefogásával e percig – a számláló szerint – 3888 dollár gyűlt össze közadakozásból a New York-i Patricia Santangelo ügyvédi költségeire. Az öt gyermekét egyedül nevelő elvált nőt tavaly fogta perbe az amerikai hanglemezkiadókat tömörítő szervezet, a RIAA (Recording Industry Association of America) szerzői jogvédett anyagok "illegális terjesztéséért". Santangelo szerint a számítógépén talált Kazaa p2p-klienst gyermekei barátai – vagy ők maguk – telepíthették fel, ő ugyanis nem tudott a program létezéséről, illetve arról, hogy mire használható, amíg a megindult jogi eljárás révén meg nem ismerte.

A RIAA jelenleg közel 15 ezer otthoni használatra letöltő magánszemély ellen folytat eljárást az Egyesült Államokban. Az európai társszervezetek szintén nagyon aktívak ezen a téren azokban az országokban, ahol az internetről való letöltés nem legális, mint Magyarországon. A perrel fenyegetett magánszemélyek nagy része a bíróságon kívül igyekszik megegyezni a jogtulajdonosokkal.

Santangelo asszony nem tartozik közéjük. Az azóta már a CBS hírműsorában is szerepelt nő kijelentette, nem hajlandó olyanért fizetni, amit nem követett el. A p2p-társadalom összefogott és a "Fight Goliath" projekt keretében gyűjtésre szólította fel a fájlcsere támogatóit, hogy "Patti" megfelelő ügyvédet fogadhasson, és legyen esélye a RIAA jogi gépezetével szemben. (Talán még helyesebb lett volna neves ügyvédeket megkeresni, akik, ha egyetértenek a célokkal, esetleg pro bono vállalták volna Santangelo védelmét – a szerk.) A Fight Goliath ugyanakkor nem egyszeri megmozdulásnak készült: ha marad a pénzből a Santangelo-per végére, abból a RIAA többi "áldozatát" kívánják hasonló módon támogatni.

Azóta történt

Előzmények