Látványosan túlszárnyalja az emberiséget az általános mesterséges intelligencia

A SoftBank vezérigazgatója szerint az emberi intelligenciát közel minden területen letarolja belátható időn belül az általános mesterséges intelligencia (AGI).

Masayoshi Son, a SoftBank vezérigazgatója úgy gondolja, hogy az általános mesterséges intelligencia (AGI) 10 éven belül közel minden területen felülmúlja majd az emberi intelligenciát. Egy konferencián azt hangoztatta, hogy az AGI tízszer intelligensebb lesz, mint a komplett emberi intelligencia, egyben számolva. Egyes területeken ez szerinte már most megvalósult.

Szerinte hibázik, aki úgy gondolja, hogy az AI nem lehet az embereknél okosabb, mivel emberek készítik. Az AI ugyanis öntanuló, önképző, önmagától következtet.

Éveken belül megváltoztathatja az AGI a cégek és a társadalom működését, 20 éven belül pedig megszülethet a mesterséges szuperintelligencia, amely tízezerszeres mértékben múlhatja felül az emberi intelligenciát. A SoftBank egyébként bár számos nagy tech befektetést eszközölt, sok bukása is volt. Az új technológiák hatásai kapcsán pedig Son rendre igen nagyvonalú állításokat tesz: ez a mobilinternet kapcsán bejött, de az IoT-nél nem.

Son szerint egyébként a japán cégeknek ideje felébredni az AI kapcsán, mert lemaradtak az internetes korban.

Előzmények