Tovább dúl a harc Hollywoodban az AI és a színészek között

Az írók előzetes megállapodást kötöttek Hollywood óriásaival, így a stúdiók bizonyos feltételek mellett teljes gőzre kapcsolhatják az AI-modellek tréningezését. A színészekkel egyelőre nem sikerült megegyezniük.

A Wall Street Journal szerint előzetes megállapodás született az írók és Hollywood között, így a stúdióknak minden joga meglehet arra, hogy az AI-modelleket az írók munkáin tréningezzék.

Az írók ezért cserébe garantált kifizetéseket és elismerést kapnak, még akkor is, ha AI-eszközökre támaszkodik egy stúdió.

A szórakoztatóipar vezetői állítólag nem hajlandóak lemondani arról, hogy az AI-modelleket a tévés és filmes tartalmak, forgatókönyvek alapján tréningezzék, ugyanis tudomásuk szerint az AI-cégek ugyanezt teszik a saját modelljeikkel.

A körülbelül 11 500 írót tömörítő WGA 3 éves megállapodást kötött előzetes formában a nagy stúdiókkal a napokban, ezt véglegesen még nem hagyták jóvá. Ha így lesz, akkor két nagy sztrájkból egynek vége szakad – ezek egy ideje megbénítják a filmes és tévés ipart, az USA egyes részein dollármilliárdos kieséseket okozva.

A színészek tovább sztrájkolnak, hasonlóak a kéréseik: magasabb béreket és kevesebb AI-használatot akarnak. Azt remélik, hogy hasonló megállapodás születhet köztük és Hollywood között, mint az írók esetében. Hollywood persze nem nyugodhat meg, ugyancsak munkabeszüntetésre készülnek a videojátékok szinkronszínészei például.

Azóta történt

Előzmények