Agresszív terveket sző Kína a külföldi technológiáktól való függőség kezelésére

A chipgyártók szerint azonban képtelenség lesz elérni, hogy 2025-re a kínai ipar által tervezett lapkák 70% csak belföldi technológiát használjon.

Ugyan az Egyesült Államok lazított a korábbi politikáján Kínával szemben, így újrakezdődhetnek a kereskedelmi tárgyalások, a keleti ország azért még nem érzi magát biztonságban, hiszen az események rávilágítottak arra, hogy a fontosabb cégeik működése mennyire függ az USA-tól. A kínai kormány emiatt egy tervvel állt elő, ami gyakorlatilag azt szorgalmazza, hogy a kínai ipar által tervezett lapkák 2020-ra 40, 2025-re pedig 70 százaléka használjon csak belföldi technológiát.

A Nikkei riportjában idézett Cici Zhang, a TrendForce elemzője szerint az önellátás aránya 2018-ban 15% volt, vagyis időbe fog kerülni, amíg az érintett cégek le tudják cserélni a globális félvezetőgyártói partnerüket egy Kínán belüli alternatívára.

Egy meg nem nevezett, gépi tanuláshoz szánt lapkákat tervező cég ügyvezetője szerint alternatívák ugyan vannak Kínán belül, de az Egyesült Államok technológiáihoz képest a lemaradásuk egyszerűen túl nagy. Emiatt a névtelenséget kérő szakember szerint, ha elveszítik a hozzáférést az egyes, USA-ban bejegyzett cégek szoftvereihez, vagy nem kapnak többet ezekhez frissítéseket, akkor a chipfejlesztés tekintetében zsákutcába kerülnek.

Gyakorlatilag ugyanezt mondja a NextVPU egyik vezető beosztású szakembere, aki szerint Kína nem tud majd saját fejlesztésű lapkákat tervezni, ha elvesztik a hozzáférést azokhoz az USA-ból származó szoftvertechnológiákhoz, amelyek a chipgyártáshoz szükségesek.

A fentiek miatt Kína terve a külföldi technológiáktól való függőség kezelésére egyszerűen elérhetetlen. A lemaradás mértékét figyelembe véve nem években, hanem inkább évtizedekben lenne érdemes gondolkodni a felzárkózást illetően.

Azóta történt