Trump kereskedelmi háborúja alaposan felforgathatja az IT-piacot is

Kényszerről egyelőre még nincs szó, de az adminisztráció hangsúlyos ajánlást fogalmazott meg az ipar szereplői számára.

Az egyre élesebb amerikai-kínai kereskedelmi háborúban – az amerikai elnök a hétvégén emelte meg újabb öt százalékponttal a Kínából származó termékekre kivetett vámot, mely így már 30 százalékos – felröppent egy olyan értesülés is (az elnök pénteki Twitter-bejegyzéseire alapozva), hogy Donald Trump az amerikai vállalatok Kínából való kivonulását írná elő.

Az értesülést vasárnap két kormányzati vezető is megerősítette – de csak részben. Larry Kudlow a Fehér Ház első számú gazdasági tanácsadója a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy az elnöknek megvan a lehetősége, felhatalmazása arra, hogy gyakorlatilag kitiltsa Kínából az ott tevékenységet folytató amerikai vállalatokat, de ilyen rendelkezés egyelőre még nem született.

Viszont az elnök nyomatékosan ajánlja a vállalkozásoknak, hogy mérlegeljék a Kínából való távozás lehetőségét, keressenek alternatív megoldásokat – emellett a kormány annak örülne a legjobban (ez a második ajánlás), ha ezeket a tevékenységeket hazahoznák az Egyesült Államokba. Steven Mnuchin pénzügyminiszter hasonlóképpen nyilatkozott, és hozzátette, hogy Donald Trump több lehetőséget is mérlegel most.

Az elnök egyébként ingerülten reagált azokra a tudósításokra, melyek megkérdőjelezték felhatalmazását, hogy egy ilyen kitiltást elrendelhessen, és azt üzente a „fake news” újságíróknak, hogy mielőtt akadékoskodnának, olvassák el a vonatkozó 1977-es törvényt: „Kész, passz, ügy lezárva!” – zárta ezt a tweetet.

A fentiekben Trumpnak mellesleg igaza van, ugyanis a citált Emergency Economic Powers Act felhatalmazást ad az elnök számára, hogy „vészhelyzetben”, ha a nemzet biztonságát „szokatlan és rendkívüli” fenyegetés éri, akkor teljes körűen újraszabályozhatja az amerikai vállalatok külföldi kereskedelmét és pénzforgalmát.

A jelentős mértékű külföldi tevékenységet, gyártást, kereskedelmet stb. folytató amerikai vállalatok nem boldogak a tervek miatt: a vámok megemelése is sújtja őket, illetve a Kínából való teljes kitiltás komoly gondokat okozna nekik.

Azóta történt

Előzmények