Teljesen felforgatja Hollywoodot az AI

Az írók és a stúdiók csatáznak egymással az AI jövője kapcsán: utóbbiak nem zárkóznak el, az előbbiek viszont többek között azért küzdenek, hogy az AI ne vegye el a munkájukat.

Várható volt, hogy az AI számos ágazatot felforgat, ezek egyike pedig a tévés és filmes iparág. Kiderült, hogy több módon is várható ez a jelenség, és miközben a hollywoodi írók évtizedekig világhatalomra törő robotokról fantáziáltak, addig most azért küzdenek, hogy ezek a „robotok”, az AI ne vegye el a munkájukat.

A Writers Guild of America azért küzd, hogy korlátozzák a forgatókönyvek írásakor az AI használatát. Ezt a kérést elutasítják a stúdiók, amelyek csökkenő reklámbevétellel és veszteséges streamingágazattal küszködnek.

Az AI-botrány is hozzájárult ahhoz, hogy a hollywoodi írók a héten sztrájkba kezdtek, ilyenre náluk 15 éve nem volt példa. Sérelmezik egyébként a streamingkorszakban kapott kompenzációjukat is, és nagy a vita arról, hogy milyen szerepet kapjon a következő évtizedek szórakoztatóiparában az AI a kreatív munkákban.A legtöbben nem akarják, hogy az ő munkájukkal etessék a cégek a rendszereket, de az írók maguk sem szeretnék az AI által összedobott vázlatokat javítgatni.

Ráadásul nem csak ezektől kell tartaniuk: Hollywoodban AI segítségével tüntetik el a színészek ráncait, a csúnya beszédet, csinálnak animált rövidfilmet és élethű, de nem igazi képeket. A merészebb írók pedig AI-rendszerrel csináltatnak forgatókönyveket.

Azóta történt

Előzmények