Rossz irányt vehettek a cégek, belenyúl az AI-fejlesztésekbe az USA

Rendszabályozza az AI-fejlesztéseket az USA, hogy azok ne sértsék a polgári jogokat. A japán kormány eközben ipari használatra vetné be a generatív AI-t.

Számos amerikai hatóság közös figyelmeztetést adott ki minden olyan vállalatnak, amely AI-t használ: ez a tevékenység fokozza az előítéletek és polgári jogok megsértésének kockázatát. Jelezték azt is, hogy megrendszabályozzák az AI-fejlesztéseket az effajta diszkrimináció megelőzése érdekében.

Egyre több ágazatban függnek egyre jobban az automatizált rendszerekről, ez viszont sok tényező alapján hozhat valakit hátrányos helyzetbe – véli az FTC, a CFPB és az igazságügyi minisztérium civil jogi részlege. Az AI-eszközök térhódítása és népszerűségrobbanása az USA és az EU hatóságai, politikusai részéről is komoly figyelmet váltottak ki, új törvények szabályozzák majd a technológiákat.

Az FTC vezetője, Lina Khan külön megjegyezte: az innováció mögé bújva nem lehet törvényt szegni. A CFPB eközben olyan embereket keres, akik a tech szektorban dolgoznak, és kiszivárogtatják a hatóságnak a cégek titkait, konkrétan a jogsértéseket. Külön problémának látják a pénzügyi szektor effajta automatizálását, és hangsúlyozzák, hogy amennyiben nem is értik a cégek, hogy milyen szempontok alapján dönt az AI, akkor nincs is joguk használni. Márpedig hihetetlen mennyiségű adat és ebből összeállított kapcsolat, elemzések alapján generálnak tartalmakat és hoznak döntéseket, az ilyen döntéseknek pedig viselniük kell a felelősségét, tette hozzá a CFPB.

A jogi szektor is elég komolyan érintett, a jelentések szerint egyre több cég használ generatív AI-t, egy startup eszközeire több mint 15 ezer cég iratkozott fel.

Egy másik amerikai szenátor pedig külön is figyelmeztette az AI-cégeket, hogy a biztonságot és a felelősséget kell top prioritássá tegyék.

Persze ezzel párhuzamosan kormányzati szinten is fejest ugranak az AI-világba, többször lehetett hallani, hogy az USA és a britek is számos célre fel akarják használni a technológiát. Japán miniszterelnöke is megszólalt, és közölte, támogatják a generatív AI ipari célú bevetését. A következő G7-találkozón állítólag kiemelt téma lesz a nemzetközi AI-szabályozás, mivel a gyors fejlesztések megbonyolítják az egyetértést és a közös törvényeket.

Jelezte időközben Spanyolország is, hogy reményei szerint összeállítják az átfogó AI-törvényeket az ő soros elnökségük alatt.

Azóta történt

Előzmények