Története legnagyobb akvizíciójára készül az SAP

Az SAP AG tegnap este meglepetést okozott, amikor bejelentette: 4,8 milliárd euróért felvásárolja az üzletiintelligencia-bizniszben utazó Business Objects SA-t. Az üzleti szoftverek piacát vezető német vállalat a francia cég részvényeinek darabjáért – a piaci értéknél 20 százalékkal többet – 42 eurót ajánlott. Az ügylet egyértelműen stratégiaváltást jelent az SAP részéről, hiszen a szoftvercég korábban jelentős felvásárlások nélkül próbált meg biztos növekedési pályán maradni. Nem úgy, mint riválisa, az amerikai Oracle, amely az utóbbi három évben több mint 25 milliárd dollárt költött kisebb-nagyobb akvizíciókra. A Bloomberg által megkérdezett szakértő szerint az SAP-ajánlat túlértékeli a francia vállalatot, amelynek világszerte 44 000 ügyfele van, köztük olyan óriások, mint a Walt Disney Co. vagy az Unilever NV.

A Business Objects igazgatótanácsa támogatja a „barátságos felvásárlást”, és ugyanerre fogja kérni a részvényeseket is. Az SAP – melynek felügyelőbizottsága szintén kiáll az ajánlat mellett – részben meglévő készpénzállományából, részben hitelből teremtené elő a vételárat. Ha a tulajdonosok és a hatóságok is rábólintanak, az ügylet 2008 első negyedévére zárulhat le. Az SAP úgy számol, hogy az akvizíció hatására jövőre átmenetileg néhány eurócenttel csökken a részvényenkénti profit.

A felvásárlás messze a legnagyobb lesz az SAP 35 éves történetében. Eddig a német szoftvercég által lenyelt legnagyobb falat a TopTier Software volt, melyért 2001-ben 400 millió dollárt fizettek.

Ma reggel esett az SAP részvényárfolyama, miután – az ügylettől függetlenül – a Business Objects profitfigyelmeztetést tett közzé. A licencbevételek vártnál rosszabb alakulására hivatkozva a cég 366-370 millió dollárra mérsékelte harmadik negyedéves forgalom-előrejelzését és 0,36-0,39 dollárra profitvárakozását. Az elemzők 0,51 dolláros EPS-re számítottak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények