Alibaba és a negyven Yahoo!

A Yahoo! eddig nem tudta kivívni Kínában, a kizárólag hazai cégek által uralt piacon azt a pozíciót, amelyet kitűzött maga elé. Ezért most nem kevesebb mint egymilliárd dollárt befektetve bevásárolta magát az Alibaba nevű e-kereskedelmi vállalatba, amely az ázsiai ország legnagyobb internetes piacterét üzemelteti – adta hírül a The Register. A tranzakcióval a cég részvényeinek 35 százalékát ellenőrzi a Yahoo!.

Az 1999-ben alapított Alibaba jelenleg egy B2B-piacot üzemeltet, egy PayPal-mintájú fizetési rendszert, amely AliPay névre hallgat, és egy több mint hatmillió előfizetővel rendelkező online aukciós site-ot, a TaoBao-t.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a Yahoo! még nem dőlhet hátra nyugodtan attól, hogy az Alibaba révén bejutott a 100 millió potenciális ügyfelet jelentő kínai internetes piacra. A megállapodás értelmében ugyanis az Alibaba ellenőrizné partnere kínai tevékenységét, vagyis megszűnne a Yahoo! teljes autonómiája a világhálót elég szigorúan kezelő országban.

Az Alibaba terjeszkedni szeretne, és e kérdésben meglehetősen optimista. A cég elnök-vezérigazgatója, Jack Ma a Forbes magazin interjújában kifejtette, hogy nem tart az eBay ázsiai terjeszkedésétől, épp ellenkezőleg, saját vállaltától azt várja, hogy a TaoBao révén a világ legnagyobb online kereskedője legyen. "Lehet, hogy az eBay egy cápa az óceánban, mi viszont egy krokodil vagyunk a Jangce folyóban. Ha az óceánon küzdünk, veszítünk, de ha a folyóban, nyerni fogunk" – nyilatkozta az elnök. Azért a két cég árbevételének tükrében (az Alibaba 68 millió dolláros forgalma az eBay 3.3 milliárd dolláros éves bevételével szemben) jelenleg, óceán ide, folyó oda, ez meglehetősen valóságtól elrugazkodott célkitűzés. Jack Ma ezért azt kéri minden munkatársától, hogy teljesen új perspektívával szemléljék az online piac kihívását – és azt javasolja nekik, hogy álljanak kézen. "Az eBay sem olyan félelmetes, ha fejjel lefejé vagy" – adta meg a választ.

Kipróbáltuk, mennyire félelmetes az e-kereskedelem kínai szemmel:

 


Forrás: The Register 

Nos, valóban – egyáltalán nem félelmetes.

 

Azóta történt

Előzmények