Épphogy világra jött, máris beteg a hegyi oroszlán

Már tölthető az App Store-ból az OS X-ek legújabb generációja, a Mountain Lion. A régóta várt rendszer folytán közel kétszáz funkcióval lesz okosabb szeretett Apple számítógépünk. Az új feature-ök között olyanokat találunk, mint az erős iCloud-támogatás, a ráncfelvarrott Messages, a híres-hírhedt, rendszerszintű Facebook-integráció (ami egy későbbi frissítéssel válik elérhetővé), az iOS-ből ismert Game Center és az értesítési sáv.

Philip Schiller, az Apple globális marketingjéért felelős alelnöke nyilatkozatában egyáltalán nem meglepő módon üdvözli az új szoftvert: „Az emberek imádni fogják azt, hogy mennyire könnyű letölteni és telepíteni a Mountain Liont. Az iCloud-integrációnak hála sosem volt könnyebb a rendszerfelállás, ráadásul mostantól a dokumentumaink minden (Apple-) eszközünkön elérhetőek lesznek – akár olvasásra, akár szerkesztésre.”

Kiemelendő újdonság még a Gatekeeperre keresztelt szolgáltatás, aminek a segítségével immáron még nagyobb biztonsággal tölthetünk le fájlokat az internetről. Egy felettébb kényelmes megoldást kínál a Power Nap: a megoldásnak köszönhetően alkalmazásaink akkor is frissülnek, ha a Macünk éppen stand-by módban van. Minket kevésbé érintő újdonság még a kínai nyelv és szoftverek beépítése a rendszerbe.

Üröm az örömben, hogy az új rendszerrel egy új vírus is érkezett: a Sophos online biztonságtechnikával foglalkozó vállalat legutóbbi jelentése szerint ugyanis két kártékony szoftvert is felfedeztek. A jó hír az, hogy a WebEnhancer névre keresztelt szolgáltatás digitális aláírás-ellenőrzője figyelmeztet, hogy egy ismeretlen forrásból származó szoftver szeretne futni a rendszeren.

Azóta történt

  • Nagyon népszerű az új OS X

    A 16 euróért megvásárolható Mountain Lion frissítés lendületesebben startolt bármely korábbi kiadásnál.

Előzmények