Milliárdokért vásárolja be magát az AI-versenybe az Amazon

Szintet lép az AI-versenyben az Amazon, 4 milliárd dollárt fektet be az Anthropic nevű vállalatba, amely egyre fentebb tör a szektorban. Eközben rászállhatnak a hatóságok a Cisco gigantikus felvásárlására.

Voltak óriás tech cégek, amelyek lemaradásból vágtak bele az AI-versenybe, ezek egyike volt az Amazon. A vállalat a napokban számos újítással állt elő, de azok messze nem voltak elegendőek, hogy meghatározóvá váljanak az ágazatban. Az viszont már egy egészen másik fokozatra kapcsolja az óriást, hogy 4 milliárd dollárt fektet be az Anthropic nevű startupba, amely egyre fentebb tör az AI-szektorban.

Az Amazon dolgozói és felhős ügyfelei így korai hozzáférést kapnak a legújabb technológiákhoz, be is építhetik ezeket az üzletükbe. Az Anthropic ezzel egyszerre az Amazon felhőszolgáltatásokat részesíti előnyben, beleértve az új AI-modellek tréningezését is.

Azt nem tudni, hogy mennyit ér most az Anthropic és mekkora részesedést szerez az Amazon, csak azt, hogy kisebbségben marad a tulajdonosok között.


[+]

Ez az Amazon legnagyobb válasza eddig a Microsoft és a Google ellen az AI és a felhő piacán, a két ágazat ráadásul egyre jobban összefonódik. Míg a Microsoft az OpenAI felé öntötte a dollármilliárdokat, az Anthropic esete azért különleges, mert a Google is nagy összegeket fektetett bele, az együttműködés pedig az Amazon befektetése ellenére sem áll le (és a Google egyedi chipjeit is tovább használják, a technológiájuk pedig a Google Cloudon is elérhető marad). A céget egyébként korábbi OpenAI-vezetők alapították, és előtérbe helyezik a morális értékeket az AI-fejlesztésben.

Az Anthropic egyébként segít fejleszteni az Amazon saját chipjeit, amelyek iránt most jelentősen megnőhet a kereslet – ahogy az Anthropic modelljei és az Amazon infrastruktúrája iránt is. Az AI-appok építését segítő Amazon Bedrock népszerűsége is kilőhet, hála a Claude legújabb verzióinak. A Claude 2 például nagy mennyiségű kérésre is tud válaszolni, így jogi dokumentumok vagy nagy üzleti dokumentumok elemzésére is jó megoldás. Elsősorban az üzleti szektorban okozhat ez nagy változást.

Az AI-vonatot pedig a Cisco Systems is szeretné meglovagolni, a szoftveres ágazatának erősítése érdekében néhány napja bejelentette: 28 milliárd dollárért felvásárolja a Splunk nevű kiberbiztonsági céget. Elemzők szerint trösztellenes eljárásba keveredhet az üzlet révén, de a Cisco szerint ettől nem kell tartani.

Azóta történt

Előzmények