Az Amazon megúszta

Az uniós hatóságok elégségesnek találták a vállalat változtatási javaslatait, melyek a versenyhelyzet visszaállítását eredményezhetik.

Az Európai Bizottság (EB) ma jelentette be, hogy elfogadják az Amazonnak az e-könyvek terjesztését illető változtatási felajánlásait és javaslatait, kötelezettségvállalásait, így a trösztellenes vizsgálat nem fut le, és a vállalatnak nem kell sok milliárdos büntetésre számítania.

Mint korábban beszámoltunk róla, az EB 2015-ben indított trösztellenes vizsgálatot az amerikai bázisú vállalat ellen, mivel úgy ítélték meg, hogy az Amazon a partnereivel versenyellenes szerződéseket kötött. Erre az Amazon még a tényleges eljárás megindítása előtt változtatási javaslatokkal állt elő. Ezek lényege, hogy az Európában az e-könyvek terén a legnagyobbnak számító vállalat módosítaná a kiadókkal kötött szerződéseit, kivennének a szerződésekből néhány klauzulát. Ezek a záradékok az üzleti modellekre, a kiadási dátumokra, az e-bookok katalógusaira, az e-könyvekhez nyújtott plusz szolgáltatásokra, az akciókra, árakra, az ügynöki jutalékokra és a nagykereskedelmi árakra vonatkoznak.

A korábbi ajánlat főbb pontjai:

  • az Amazon vállalja, hogy nem kényszeríti a kiadókat, hogy a versenytársaknak ugyanazon feltételekkel kínálhatják csak termékeiket, mint nekik (a korábbi záradékokat, melyekről fentebb szó volt, semmisnek kell tekinteni, és erről az Amazon értesíti üzletfeleit)
  • nem kérik, hogy a versenytársakkal kötött szerződések feltételeiről a kiadók informálják az Amazont
  • lehetővé teszik a velük szerződésben álló kiadóknak, hogy 120 napon belül felbontsák azokat a szerződéseket, melyek számukra hátrányos árazási feltételeket tartalmaznak

A mai közlemény szerint az EB elégségesnek találta az Amazon ajánlatait, melyeket a benyújtás óta eltelt időben az érdekelt felek észrevételei alapján több ponton módosítottak is. A kötelezettségvállalások ötéves periódusra szólnak, és minden olyan e-könyvre vonatkoznak – legyen az bármilyen nyelvű –, melyet az Amazon az Európai Gazdasági Térségben terít. Amennyiben a vállalat esetlegesen nem teljesítené a vállalt kötelezettségeket, akkor számíthat a formális eljárásra – és mint tudjuk, ennek végén vétkesség megállapítása esetén akár az adott éves árbevétel 10 százalékát elérő büntetésre is számíthatnának.

Előzmények