Úgy néz ki, hogy megállítja az Amazon nagy felvásárlását az EU

Miközben 17 tech cég válaszait várja az új törvények kapcsán az EU, az Amazon kapcsán jobbnak látja most rögtön megállítani az iRobot felvásárlását.

Az EB a napokban közölte, hogy információkat kért be a DSA törvénycsomag kapcsán 17 tech cégtől és platformtól, amelyek a következők: AliExpress, Amazon Store, Apple App Store, Booking.com, Facebook és Instagram, Google Search, Google Play, Google Maps és Google Shopping, LinkedIn és Bing, Pinterest, Snapchat, TikTok, YouTube és Zalando. Február 9-ig várják a cégek válaszait, hogy milyen lépéseket tesznek a DSA betartása érdekében, továbbá hogyan adnak a kutatóknak hozzáférést az adatokhoz például a választások vagy az illegális tartalmak és termékek kapcsán.

Jól értesült források szerint az Amazon kapcsán nem várnak tovább: az iRobot 1,4 milliárd dolláros felvásárlását hamarosan blokkolja az EU. A hatóságok az USA-ban és az EU-ban is szigorúbban lépnének fel a big tech ellen, az EB szerint pedig ez az üzlet árthat a robotporszívók piacán a versenynek, főleg azért, mert az Amazon az EU aggályaira nem állt elő javaslatokkal, biztosítékokkal.

A döntést február 14-ig jelenthetik be, az EU trösztellenes hatósága alapvetően attól tart, hogy az Amazon elnyomná a nagy európai országokban az iRobot riválisait, főleg a saját piacterén.

Állítólag a DMA eleve megoldásokat követelne és kínálna az ilyen helyzetekre, de az EB szerint jobb ötlet most blokkolni a felvásárlást, mert a folyamat túl hosszú lenne. Ha a tiltás életbe lép, a várakozások szerint komoly garanciák kellenek majd ahhoz, hogy egy hasonló felvásárlás a jövőben végbemehessen.

Előzmények