Az EU célkeresztjébe került a Pornhub

Kiterjesztette az EU a DSA-t, így annak hatálya alá került számos népszerű pornós oldal: a Pornhub, a Stripchat és az XVideos is.

Az EU újabb cégeket vett fel azon listára, amelyek meg kell feleljenek a szigorúbb online tartalmi elírásoknak, vagyis a DSA-nak. Ezúttal a pornóipar volt célkeresztben, a DSA keretében pedig kockázatkezelést, külső és független auditálást, a hatóságokkal és elemzőkkel való adatmegosztást várnak el – többek között.

Áprilisban 19 céget sorolt az EU a DSA hatálya alá, ezeknek többet kell tenniük a tévinformáció elleni harcban és jobban kell védeni a felhasználókat, gyerekeket. Ellenkező esetben az éves, globális árbevétel 6 százaléka szabható ki bírságként.

A listára most a Pornhub, a Stripchat és az XVideos kerültek fel, közölte Thierry Breton, aki hozzátette: a DSA alatt kiemelt fontosságú, hogy a gyerekeinknek biztonságosabb online környezetet teremtsünk.

Nagyon nagy online platformnak (VLOP) 45 millió felhasználó fölött minősíthető egy tech cég, a kanadai Pornhub a 33 milliós átlagos havi bázisával ennek nem felel meg – de az adatokat külső felektől is gyűjtik, közölte az EB. Ha az EB úgy ítéli meg, akkor további cégeket vehet fel a listára. Az XVideos 160 millió felhasználóval bír az EU-ban, a Stripchat globálisan bő 500 millióval.

A DSA mellett az ilyen kategóriájú oldalaknak helyi törvényekkel is meg kell küzdeniük, a britek, németek és franciák is helyi törvényekkel próbálják kordában tartani az ágazatot.

Az EU döntése miatt az előbbi oldalaknak 4 hónapon belül intézkedniük kell a felhasználók és gyerekek védelméről, a kockázatok kezeléséről.

Azóta történt

Előzmények