Győzött az elektronikus könyv

Amazon KindleMiközben Magyarországon még a szárnyait sem bontogatja az e-könyv-biznisz, annak egyik úttörője, az Amazon.com az Egyesült Államokban több elektronikus kötetet ad el, mint nyomtatottat. A vállalat – mely nem mellesleg az ország legnagyobb könyvkereskedője – tegnap jelentette be, hogy április óta minden 100 eladott papírkönyvre 105 megvásárolt e-book jut.

A elektronikus áttörésnek több stádiuma volt. Az online könyváruházát 1995 júliusában megnyitó Amazon 2007-ben dobta piacra Kindle olvasóját és kezdte meg ezzel párhuzamosan az e-könyvek értékesítését. Ezek forgalma először, 2010 júliusában a kemény táblás nyomtatott könyvekén nőtt túl, majd az idei év elején az olcsóbb, papírborítású kötetekét is meghaladta. Április óta e két nyomtatott formátum összesített eladásait is megelőzte az ebook.

Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója ennek kapcsán elmondta: az elektronikus formátum győzelmében biztosak voltak, de azt nem gondolták, hogy ilyen hamar sor kerül rá. A vállalat legkelendőbb olvasója most a fogyasztókat reklámokkal bombázó, de cserébe mindössze 114 dollárért hazavihető Kindle-verzió.

Az Amazon.com amerikai áruházának kínálatában – több millió ingyenes, szerzői jog által már nem védett munkán felül – ma körülbelül 950 ezer elektronikus könyv található, míg a nyomtatott kötetek száma több millióra rúg. A különféle formátumú kiadások forgalmi adatainak összehasonlításakor az ingyenes letöltéseket nem vették figyelembe. Az elektronikus kötetek zöme 10 dollárba vagy annál kevesebbe kerül.

Az Amazon könyvüzletágának mind darabszámban, mind dollárban mért forgalma tíz év óta nem nőtt olyan léptékben, mint az idei első negyedévben. A cég háromszor annyi könyvet adott el az év eddigi részében, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölték, szokás szerint konkrét számok említése nélkül.

Azóta történt

Előzmények