Beperelte és feldarabolná az Amazont az USA

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elindította azt a régóta pletykált trösztellenes pert az Amazon ellen, amelyben súlyos vádakkal illetik a céget, és akár fel is darabolnák.

Régóta lehet róla hallani, de most minden komolyra fordult: az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) trösztellenes pert indított az Amazon.com ellen, és arra kérte a bíróságot, hogy fontolja meg, hogy feldarabolja az óriást. Újabb lépcső ez az amerikai kormány azon programjában, amelyben a big tech cégeket az internet legjövedelmezőbb részeinek monopolizálásával vádolják.

Az FTC szerint a jelenleg 1,3 billió dollárt érő Amazon küzd az ellen, hogy az eladók olcsóbban adják a termékeket más platformokon. Kényszeríti őket továbbá a saját raktárai és fuvarcégei használatára, ezzel megnöveli az FTC szerint az eladók és a fogyasztók költségeit is. A hatóság szerint az Amazon monopolhelyzetben van és ezzel vissza is él – helytálló szerintük a vásárlói idézet: „Máshová nem tudunk menni, és ezt az Amazon is tudja”.


[+]

Miután több fronton évek óta panaszkodnak az Amazon és más tech óriások ellen, hogy visszaélnek domináns helyzetükkel minden piacon (keresés, közösségi média, online kereskedelem, stb.), várható volt a persorozat. Ez azon kevés téma egyike, amelyben az amerikai demokrata és republikánus oldal is egyetért, az FTC-t pedig különösen aggasztja az Amazon.

A perbe beszállt 17 államügyész, 4 évnyi vizsgálat után pedig ott tartunk, hogy a Google és a Meta is komoly perekkel küzd.

Darabolják fel az Amazont?

Az FTC elérné, hogy a bíróság kötelezze az Amazont a törvénytelen viselkedés leállítására, ellenkező esetben szerintük folytatják az illegális gyakorlatokat, hogy fenntartsák monopolhelyzetüket. Ezt szerintük fel kell lazítani, és visszaállítani a versenyt, amelynek reménye elveszett. Strukturális átalakításokat is kilátásba helyeztek, ha ez szükséges a tisztességes versenyhez. Ez magyarra fordítva annyit tesz, feldarabolnák a céget, egyes részeit eladatnák.

Az FTC elnöke a feldarabolásról nem nyilatkozik, szerinte a korai szakaszban még az elszámoltatáson van a hangsúly. Először a bíróság is arról dönt, szegett-e törvényt a vádlott cég, és ha szükséges, hogyan lehet orvosolni a helyzetet.

Az egész csak a fogyasztóknak árt

Az Amazon szerint az FTC pere elhibázott, és ártana a fogyasztóknak, akik magasabb árakkal és lassabb kiszállítással szembesülnének. Pont, hogy a cég gyakorlatai segítették a versenyt és a fejlődést a kereskedelemben, nagyobb választékot, alacsonyabb árakat, gyorsabb kiszállítást hoztak, és nagyobb lehetőséget azoknak a cégeknek, akik az Amazonnál árulnak – közölte a cég jogi képviselője. A platformon a cég szerint 500 ezer független eladó dolgozik.

Szétszedik a big tech-et

A vádak szerint egyébként az Amazon megbüntette a máshol olcsóbban terméket kínáló eladókat azzal, hogy nehezebb lett őket az Amazonon megtalálni. A saját termékeinek előnyben részesítésével is vádolják a céget. Az FTC elnöke szerint illegális módszerekkel nyomták el azokat a cégeket, amelyek veszélyt jelentettek a monopolhelyzetükre. Most ezzel visszaélnek, ártanak a fogyasztóknak, az eladóknak és azoknak a családoknak, akik az Amazonon vásárolnak. Khan már korábban többször kampányolt a nagy tech cégek felelősségre vonása mellett.

A kritikusok üdvözölték a pert, mert szerintük sosem összpontosult még ennyi hatalom ennyi szektoron át, egyetlen cégben.

Az FTC és az igazságügyi minisztérium még Trump elnöksége alatt indított vizsgálatokat a Google, a Meta, az Apple és az Amazon ellen. Ennek már most több per az eredménye, a Google elleni állítólag az internet jövőjét dönti el.

Minderre pedig nagy hatása lehet annak, hogy az FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) elnöke közölte: gyorsan helyreállítanák a Donald Trump vezetése alatt megnyirbált netsemlegességi törvényeket, lényegében a Barack Obama alatt, 2015-ben érvényben lévő törvényekhez térnének vissza, a fogyasztók és emberek oldalára állva.

Azóta történt

Előzmények