Elindult a Google és az USA gigantikus pere, az internet jövője a tét

Nagy reményekkel figyelik a keresőriválisok a Google és az USA perét: a Google azt állítja, hogy nem élt vissza az erejével, hogy monopolhelyzetbe kerüljön a keresőpiacon – az USA viszont kemény vádakkal támadja a nagy trösztellenes perben. Állítólag az internet jövője a tét.

Tagadja a Google azokat a vádakat, amelyek szerint azért a világ legnagyobb keresőmotorja, mert illegális gyakorlatokat alkalmazott – ráadásul szerintük más keresőre váltani négy érintésbe kerül a kijelzőn.

Elindult a Google és az USA nagy trösztellenes pere, amely jelentős teszt lesz az amerikai hatóságok számára – szerintük az ügy eldönti az internet jövőjét. A tárgyalás 10 hétig tart majd, többek között Sundar Pichai vezérigazgatót és Apple-vezetőket is meghallgatnak. A kormány elsősorban azokra a dollármilliárdokra koncentrál, amelyeket a Google az Apple, a Samsung, a Mozilla és mások javára fizet, hogy előretelepített és alapértelmezett legyen a Google keresője. Az USA szerint évi több mint 10 milliárd dollárt költ erre a cég, biztosítva a piaci fölényét. Amikor 2002-ben az Apple alapértelmezetté tette a Google-t, állítólag még nem fizettek, de 2005-ben az előnye elvékonyodásától tartva a Google pénzt ígért, később pedig a fizetések leállításával fenyegetőzött a kormány szerint, ha más cégek hasonló hozzáférést kapnak. Állítólag igyekeztek lebeszélni az Apple-t és a Samsungot, hogy másokkal dolgozzanak.

A tárgyalást nagy reményekkel figyelik a Google riválisai, a régóta panaszkodó DuckDuckGo például, de a Microsoft és a Yahoo is.


[+]

A Google tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és arra készül, hogy megvédi magát. Az ügy mindenesetre jelentős hatást gyakorolhat a big tech-re, amelyet az USA hatóságai is azzal vádolnak, hogy felvásárolják vagy megbénítják a kisebb versenytársakat, megszegik a trösztellenes törvényeket. Elsősorban azoknak a cégeknek hozhat ez nagy változást, amelyek mindenhol jelen vannak már az életünkben – állítják szakértők és ügyvédek.

Az ügyet a Microsoft elleni 1998-as és AT&T elleni 1974-es perhez hasonlítják, utóbbi állítólag a modern mobilipar, előbbi pedig a Google számára nyitott utat végül.

Az USA vezetése tavaly óta igyekszik minden fronton lecsapni a big tech-re, de eddig alapvetően sikertelenül, a legszigorúbb javaslatokból ugyanis nem lett semmi. Most a kisebb keresők Amit Mehta bíróban bíznak, őt még Barack Obama korábbi elnök nevezte ki, és ő dönt majd a mostani ügyben. A pert Donald Trump vezetése alatt indította az USA igazságügyi minisztériuma, ritka kétoldali egyetértésben pedig nem csak továbbvitte Joe Biden kormánya, de egy másik pert is a Google nyakába akasztott a hirdetési technológia miatt.

A bírónak el kell majd döntenie, hogy a Google megszegte-e a trösztellenes törvényeket, és ha igen, mi a teendő. A kormány azt kéri, hogy állíttassák le a Google bármilyen illegális tevékenységét, szükség esetén alkalmazzanak strukturális megoldást, vagyis darabolják fel a céget. Ennek érdekében a Google androidos gyártókkal kötött bevételmegosztási megállapodásait is felhasználják.

Az első napi kijelentések szerint egyébként az ügy az internet jövőjéről szól, és ha a Google írja a szabályokat, azok mindig őket hozzák majd előnybe. A vád szerint a reklámeladásokat is manipulálják, hogy emeljék az árakat, és tudták, hogy a bevételmegosztással trösztellenes szabályokat szegnek.

A Google szerint a windowsos felhasználók zöme azonban Google-t használ, nem Binget, ráadásul több lehetősége és választása van az embereknek online információhoz jutni, mint valaha, és csupán pár kattintás mást választani, ha valaki ezt szeretné. Azonban a Google szerint a jó minősége miatt használják a keresőjüket az emberek. A másoknak fizetett pénzek védelmében elmondták, azt a munkát díjazzák, hogy a szoftver időben frissül és karban van tartva.

Azóta történt

Előzmények