Hatalmasat javult 2013-ban az AMD eredményessége

Az AMD néhány hónapja kezdett újra nyereséges lenni, de a most lezárt 2013-as pénzügyi évet az sikeres második félév ellenére is veszteséggel zárta, bár eredményei óriásit javultak. A vállalat 2012-ben még 1,18 milliárd dolláros mínuszt volt kénytelen elkönyvelni, tavaly viszont már csak 83 milliót. Az utolsó negyedévben az AMD bevétele 1,59 milliárd dollár volt, ez 9 százalékos emelkedés az előző negyedévhez képest, és 38 százalékos éves szinten, és 89 millió dollár nyereséget sikerült realizálnia, szemben az egy évvel korábbi negyedik negyedéves 473 milliós veszteséggel.

2013-ban az AMD teljes bevétele 2 százalékkal 5,3 milliárd dollárra csökkent, de a bruttó nyereséghányad 23 százalékról 37 százalékra nőtt. A vállalat vezetése szerint tavaly sikeresen végrehajtották a 2012 októberében felvázolt átalakítás stratégiát, azaz egyre kevésbé támaszkodnak a hagyományos PC-piacról származó bevételekre és inkább a nagy növekedési potenciállal rendelkező területekre koncentrálnak, ami főleg a megrendelésre gyártott (semi-custom) processzorokat és a grafikus lapkákat jelenti. A jelentős mértékben javuló eredmények azt mutatják, hogy az AMD talán még idejében kapcsolt és rugaszkodott el a folyamatosan csökkenő PC-piactól, mert míg a Computing Solutions üzletág árbevétele folyamatosan csökken, a Graphics and Visual Solutions üzletág bevétele jelentősen nőtt, a harmadik negyedévhez képest 29 százalékkal, éves összehasonlításban viszont szinte hihetetlen 165 százalékkal 865 millió dollárra emelkedett, és már több mint felét adja az AMD teljes bevételének.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, ez főleg a tavaly év végén piacra került PlayStation 4-nek és Xbox One-nak köszönhető, ugyanis mindkét konzol lelke az AMD-től származik, és a gyártó meglehetősen magas áron, 100-110 dollár körüli áron és mintegy 15 százalékos nyereséggel értékesíti ezeket a processzorokat a Sony és a Microsoft felé. Ezen felül viszont az R7 és R9, valamint a FirePro chipekre épülő termékekre is nagy volt a kereslet az év végén.

Rory Read, az AMD vezérigazgatója szerint a konzoloknál tapasztalható lendület tovább fog nőni, ahogy az egyedi megrendelésre gyártott processzorok iránti kereslet is. Az AMD 2014-ben fogja piacra dobni az iparág első 64 bites ARM-alapú szerverprocesszorát, amire az előzetes felmérései szerint nagy az érdeklődés a felhőszolgáltatók és a szervergyártók részéről is. Read sokat vár a nemrég bemutatott Kaveri APU-któl, valamint a később érkező, alacsony fogyasztású gépekbe szánt Mullins és Beema kódnevű processzoroktól is.

Az AMD idén 10 százalék körüli csökkenéssel számol a PC-piacon, bár Read szerint néhány jelből arra lehet következtetni, hogy a szegmens egyes részei (az IDC statisztikái alapján valószínűleg a vállalati terület) kezdenek stabilizálódni. 2014 első negyedévére 16 százalékos visszaesést várnak, ami főleg az ünnepi szezon utáni keresletcsökkenésnek tudható be, de ez a becslés meglepően nagy (a csökkenés ennek fele szokott lenni), az okokról azonban nem adtak részletes tájékoztatást. A gyártónak tavaly év végén 1,1 milliárd dollár készpénztartaléka volt, ami jóval több, mint az eredetileg előirányzott 700 milliós cél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények