Egyelőre csak a pénzt viszi az Intel mobilchip-gyártása

A PC-piac évek óta tartó általános gyengélkedése, valamint a vállalat mobilpiaci próbálkozásainak sikertelensége ellenére egész jó negyedévet zárt az Intel, ami főként a vállalati PC-vásárlásoknak köszönhető. Az idei év első három hónapjában 12,8 milliárd dolláros árbevétel mellett 2,5 milliárdos üzemi nyereséget és 1,9 milliárdos nettó nyereséget ért el a processzorgyártó – ez alig tér el az egy évvel korábbi eredményektől (akkor az árbevétel 1 százalékkal alacsonyabb, a nettó nyereség viszont 5 százalékkal magasabb volt).

Bár a legnagyobb piacelemző cégek szerint 2013 volt a PC-piac legrosszabb éve, az Intel PC-kbe szánt processzorai még mindig jól fogynak, sőt, a vállalat vezérigazgatója, Brian Krzanich szerint lassan stabilizálódik is a helyzet, további durva zuhanásra egyelőre nem számítanak. A PC-processzorokból az egy évvel korábbihoz hasonlóan 7,9 milliárd dolláros árbevétele volt az Intelnek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalati szektorban javában folyik a régi PC-k cseréje, ez pedig nem csak a legnagyobb számítógépgyártóknak (Lenovo, HP, Dell) jó, hanem az Intelnek is.  Krzanich az eredményeket ismertető konferenciahíváson elmondta, hogy a notebook processzorokra a vártnál kisebb (volt) a kereslet, de a hibridekbe szánt CPU-kből ötödével több fogyott, mint egy évvel korábban. A hagyományosan a számítógép-értékesítés egyik legforgalmasabb időszakának számító késő nyári és kora őszi heteket az Intel – OEM partnerei révén – mintegy 70, többségében 700 dollár alatti hibrid eszközzel várja majd. A Windows 8 megjelenése után majd’ 2 évvel tehát végre elérhető áron lehet majd kettő az egyben (tehát notebookból táblagéppé alakítható) géphez jutni.

A mostanában a big data megnevezés népszerűségére pályázó ”internet of things” kategóriába tartozó termékek (különböző fogyasztói elektronikai berendezésekbe, autókba stb.) bevétele egy év alatt harmadával 482 millió dollárra nőtt, 123 millió dolláros nyereség mellett, az eladott darabszám pedig a kétszeresére ugrott. Ez egy hatalmas növekedési lehetőséggel kecsegtető piaci szegmens, ahol az Intel a jövőben akár ellensúlyozhatja is a PC-s piacon tapasztalható növekvő életciklus adta hátrányokat.

Brian Krzanich a 2013-as IDF-en
Brian Krzanich a 2013-as IDF-en

A szerverprocesszorok és hálózati chipek iránt továbbra is nagyon erős az igény, a Data Center Group bevétele egy év alatt 11 százalékkal 3,1 milliárd dollárra nőtt.

A mobil üzletág a fentiekkel ellentétben az Intel eddigi erőfeszítései ellenére rendkívül gyengén teljesít, és a vállalat a közeljövőben nem is számít arra, hogy nyereségesen tudja üzemeltetni ezt az üzletágát. A divízió 929 millió dolláros üzemi veszteség mellett csak 156 millió dollár bevételt ért el, hosszú távon azonban az Intel vezetői biztosak a sikerben. Stacy Smith pénzügyi igazgató szerint a jól teljesítő üzletágakból gond nélkül fedezhetik mobilpiaci törekvéseiket, és újra hangsúlyozta a vállalat korábban már többször hangoztatott álláspontját, hogy gyártástechnológiájuk 2 évvel konkurenseiké előtt jár. Ez pedig azt jelenti, hogy amint az Intel-alapú mobileszközök száma eléri a kritikus mennyiséget a felhasználóknál, a fejlesztők, gyártók és vásárlók egyaránt nagyobb figyelmet szentelnek majd nekik az ARM-os gépek mellett. Az igazi áttörés valószínűleg akkor fog bekövetkezni, amikor az olcsó, néhány tízezer forintos tabletek között is bőven találkozunk majd Intel processzoros modellekkel, legyenek azok Windowst, Androidot, Linuxot, netán Chrome OS-t futtató eszközök. Az is az Intel kezére játszik, hogy a Microsoft partnerei számára nemrég ingyenessé tette a Windowst a 9 colos vagy annál kisebb képernyővel szerelt gépekre, ez pedig egyértelműen jó hatással lesz az inteles eszközök árára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Intel: még több pénz a gépjárműfejlesztésre

    A vállalat új termékekkel és további fejlesztésekkel kapcsolja magasabb fokozatba az autóipari innovációt.

  • Intel: kukába a kábelekkel!

    A cég úgy látja, hogy a következő, 2015-ben kijövő platformjukra építve 2016-ban már megjelenthetnek az olyan PC-konfigurációk, amelyeknél már nem lesznek kábelek.

  • Hamis tesztek miatt fizet az Intel

    A meghökkentő megállapodás szerint az Intel bárkinek kifizeti a mozijegyét, és nem kérik, hogy igazolják a vásárlást.

  • A pendrive lehet az új PC

    Az Intel Bay Trail processzoraival nem lesz gond a böngészés, a médiafogyasztás, de még akár játékra is alkalmas lehet, bár utóbbira egyelőre korlátozottan.

Előzmények