Processzorgurut igazolt az AMD

Mark PapermasterTegnap új műszaki vezérigazgatót nevezett ki az Advanced Micro Devices (AMD). Az Intel történelmi riválisának számító, örök második processzorgyártó számára kulcsfontosságú terület irányítója egy elismert és több évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkező chiptervező mérnök, Mark Papermaster lesz. A most 50 éves szakember az újonnan létrehozott technológiai és mérnöki csoport vezetője lesz, ő felel a vállalat kutatási fejlesztési, mérnöki és termékfejlesztési tevékenységéért.

A villamosmérnök végzettségű Papermaster 1982 és 2008 között, 26 éven át dolgozott az IBM-nél. A karrierjét a vállalat mikroelektronikai részlegénél chiptervező mérnökként kezdte, majd a mikroprocesszor-fejlesztésre nyergelt át. E területtel 15 éven át foglalkozott, ez idő alatt a Power- és PowerPC-architektúrák szakértőjévé vált. Közben a vállalati ranglétrán is egyre feljebb jutott, őt nevezték ki az IBM mikroprocesszor-technológiai fejlesztésekért felelős alelnökévé, ezt a posztot 2006-ban a blade-szerverekért felelős alelnöki posztra cserélte le.

Mark Papermaster mégsem processzortervezői szakértelme és eredményei miatt vált általánosan ismertté, hanem annak a rövid időszaknak a kapcsán, melyet az Apple-nél töltött. Az akkor még Steve Jobs vezette vállalat 2008-ban szemelte ki őt az iPodért és iPhone-ért felelős üzletág irányítására, ám a szerződtetése nem ment simán. Az IBM ugyanis a kinevezés bejelentését követően beperelte őt arra hivatkozva, hogy a szerződése szerint meghatározott ideig nem igazolhat a konkurenciához. A jogi huzavona miatt Papermaster csak 2009 áprilisában állhatott munkába az Apple-nél.

Ám mindössze 15 hónapot töltött a cégnél: 2010 augusztusában, az iPhone 4 megjelenését követően kipattant antennabalhé idején menesztették a vállalattól. A híresztelések szerint a távozása nem annyira az iPhone-bakinak volt betudható, mint inkább annak, hogy nem tudott otthonosan mozogni az Apple „világában”. Papermasterből állítólag hiányzott az a kreatív gondolkodásmód, melyet az Apple elvár a vezetőitől, és nem tudott hozzászokni a vállalatnál jellemző közvetlen vezetési módszerekhez sem – így hamar elveszítette Steve Jobs bizalmát.

A viharos és rövid Apple-kitérő után, 2010 októberében a menedzser a Ciscóhoz igazolt, ahol egy éven át, egészen mostanáig a műszaki üzletág vezetéséért felelt.

Azóta történt

Előzmények

  • Optimista az AMD új vezére

    Bízik a cég és a PC-piac jövőjében a chipgyártó Lenovótól leigazolt új vezetője, aki nagyobb hangsúlyt akar fektetni a mobil számítástechnikára.

  • Csökkenő bevétel és növekvő profit jellemezte az AMD-t

    A Fusion APU-k nagyon sikeresek, míg a szerver- és a VGA-piacon látványos a visszaesés.

  • Kelendő az AMD Fusion

    A vállalat első negyedéves számai az új chipeknek köszönhetően nem okoztak csalódást. Még nem találták meg az új vezérigazgatót.