Az AMD hatalmasat dobott a túlélés érdekében

Az Intel elképesztő nyomásának kitett, nehéz helyzetéből kiutat kereső Advanced Micro Devices Corp. (AMD) ma stratégiai jelentőségű tervekről tett bejelentést: az eddigi cég két részre hasad, s a létrejövő vegyes vállalatban az egyik egység a processzortervezéssel, a másik pedig a gyártással foglalkozik majd. E lépéshez két olyan befektetési alap segítségét veszik igénybe, melyeket Abu Dhabi kormánya birtokol. A váltás célja, a vállalat közleménye szerint, hogy versenyben maradjanak a domináns és mindinkább elhúzó Intellel szemben.

Az Advanced Technology Investment Company (ATIC) néven arab tőkével létrehozott társaság komoly erővel veti bele magát a chipgyártásba, s az egyelőre Foundrynak nevezett vállalat 55,6 százalékos többségi részesedését 700 millió dolláros áron szerzik meg. A cég célja, hogy a következő öt év folyamán új chipgyárat hozzanak létre az USA New York államában, illetve továbbfejlesszék az AMD drezdai gyárait. A Foundry központja továbbra is az Egyesült Államokban marad, s ezek után is készítenek chipeket más cégeknek. Az ATIC a többségi részesedés megszerzése mellett további 1,4 milliárd dollárt fektet bele a Foundryba, s felvállalja az AMD 1,2 milliárd dolláros adósságát is – e lépések nyomán a komoly anyagi nehézségekkel küzdő vállalat hirtelen nagy levegőhöz jut, s újabb esélye marad az Intelhez való felzárkózásra. Ráadásul a távlati tervek szerint az ATIC a következő öt év folyamán 3,6–6 milliárd dollárnyi összeget fektet az átalakításokba és az új amerikai gyár alapításába. Ezen kívül a pénzügyi stabilitást az is tovább javítja, hogy a Mubadala 314 millió dollárt fizet nekik azért, hogy a jelenlegi 8 százalékos részesedését 19,3 százalékra növelhesse – s egyúttal az AMD legnagyobb részvényesévé váljon.

A Foundryt az AMD jelenlegi gyártási alelnöke, Doug Grose vezeti majd, aki jelenlegi pozícióját emiatt feladja. Ezzel párhuzamosan Hector Ruiz, az AMD elnöke is megválik posztjától, s a chip üzletág vezetője lesz. Ezeket a lépéseket, melyet szakterminológiával „asset smart”-nak, a veszélybe jutott cég befektetők bevonásával végrehajtott pénzügyi, adósságbeli rendezésének hívnak, már jó ideje emlegetik az AMD kapcsán, akiknek nem is igen volt más választásuk, ha talpon kívántak maradni, hiszen az október 16-án kiadandó pénzügyi jelentés is azt fogja mutatni, hogy a harmadik negyedév is veszteséggel zárult – csakúgy, mint az ezt megelőző hat is; a fejlesztési téren is lemaradt vállalat nem volt képes kiheverni az ATI (túlárazott) felvásárlása következtében létrejött válságot, készpénztartalékai vészesen lecsökkentek, adósságai pedig csak nőttek.

E válság menedzselésére számos lépést tettek a közelmúltban, de csak ez a jelenlegi döntés jelez olyan jövőt, amely nem csak megmentheti, hanem újra a csúcsra is juttathatja a céget. A cégek arra számítanak, hogy az átalakulási folyamat a jövő év elejére lezárulhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények