Gigászi veszteség és vezércsere az AMD-nél

Dirk Meyer
Dirk Meyer

Megtörtént az, amiről a piac hónapok óta pletykált: leváltották a sorban hetedik veszteséges negyedévét abszolváló Advanced Micro Devices (AMD) vezérigazgatóját. Elemzők szerint az évek óta előkészített, házon belüli vezércserérét azért most lépték meg, mert elérték a mélypontot, ahonnan már csak felfelé vezethet az út, és a kilábalás levezénylését az új irányítóra, Dirk Meyerre bízzák. A Wall Street nem fogadta kitörő lelkesedéssel a katasztrofális számok mellé csomagolt hírt: az AMD-papírok árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben 7,36 százalékkal, 4,91 dollárra zuhant.

A távozó vezérigazgató, Hector Ruiz már évekkel ezelőtt Meyert emlegette legvalószínűbb utódjaként. Dirk Meyer a vállalat operatív vezérigazgatója és elnöke volt, aki az egyik legnagyobb sikertermék, az Athlon processzor főkonstruktőreként alapozta meg pozícióját. 1996-ban érkezett a céghez, korábban chiptervező mérnökként dolgozott a Digital Equipment Corporationnél (DEC) és az Intelnél, több fontos processzor fejlesztésében vitt kulcsszerepet. Ő az AMD harmadik vezérigazgatója. Ruiz 2002 óta vezette a kisebb processzorgyártót, elődje a cégalapító Jerry Sanders volt, aki 33 éven át volt a cég első embere.

„Ő látta, amikor eltoltam a dolgokat, és egy külső jelöltnél sokkal jobban érti, hogy mit kell most lépnünk” – nyilatkozta Ruiz Meyer kinevezéséről a Reuters-nek. Ruiz a váltás után az igazgatótanács elnöke marad, és tovább segédkezik az AMD gyártási stratégiájának átalakításában, melyről részleteket az év végére ígért. A vállalat várhatóan partnerek bevonásával tervezi csökkenteni a folyamatos fejlesztések miatt hatalmas beruházásokat igénylő gyártás költségeit. Meyer legfőbb feladatának a nyereséges működés biztosítását és fenntartását tartja.

Gigászi mínusz

A vállalat egyben tegnap tette közzé második negyedéves pénzügyi jelentését, amely ismét alulmúlta a piac várakozásait. Az AMD vesztesége 1,19 milliárd dollár (részvényenként 1,96 dollár) volt, kis híján duplája az egy évvel korábbi 600 milliónak. A mínusz nagy részét – amint azt előre bejelentették – a kanadai ATI Technologies cégérték-amortizációjaként elkönyvelt 880 millió dolláros egyszeri költség tette ki. Az egyszeri tételeket nem számolva az üzemi veszteség papíronként 60 cent volt, több, mint az elemzők által várt 52 cent. Az árbevétel az egy évvel korábbi 1,31 milliárdról 1,35 milliárd dollárra nőtt, az elmúlt negyedévhez képest viszont 7 százalékot csökkent. Mint kiderült: a grafikus üzletág az elvárásoknak megfelelően, a processzorrészleg viszont annál gyengébben teljesített.

Két nappal korábban a rivális Intel második negyedéves rekordforgalomról és 25 százalékos profitnövekedésről adott számot. „Folyamatosan vesztenek piaci részesedésükből az Intel javára, és nem voltak képesek kilábalni a veszteségből a szerver-, notebook- és asztali szegmensben bevezetett új termékek ellenére sem” – kommentálta a jelentést a hírügynökségnek John Dryden, a Charter Equity Research elemzője.

Az AMD ugyanakkor bizakodó, a vezetők továbbra is kitartanak a mellett, hogy a második félévben az új termékek és a költségcsökkentés segítségével sikerül üzemi szinten nyereségessé tenni a vállalatot. A harmadik negyedévre a szezonális trendnek megfelelően 8-10 százalékos forgalomnövekedést várnak. Ahhoz, hogy a nullszaldót elérjék, az árbevételnek 1,5 milliárd dollárig kellene felkúsznia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények