Amerikai szenátorok szerint a Facebook kriptopénz-kezelésében nem lehet megbízni

Felszólították a Facebookot, hogy azonnal állítsa le a Novi kriptotárca-programját is.

Amerikai szenátorok egy csoportja a napokban kijelentette, hogy a Facebookban egyszerűen nem lehet megbízni, ha kriptopénz kezeléséről van szó.

Ezzel párhuzamosan felszólították a céget, hogy azonnal állítsa le a Novi névre keresztelt kriptotárcáját, amelynek a héten kezdődtek a tesztjei.

Brian Schatz, Sherrod Brown, Richard Blumenthal, Elizabeth Warren és Tina Smith szenátorok teljes mértékben ellenzik, hogy a Facebook saját kriptopénzt és kriptotárcát dobjon piacra.

A szenátorok Mark Zuckerbergnek írt levelében elhangzik, hogy a Facebook megint digitális pénzt akar, agresszív gyorsasággal, és már tart is a pilottesztje a fizetési hálózatnak – pedig ezek a tervek nem felelnek meg a pénzügyi szabályozásoknak. Azt is leírták, hogy a Facebookban nem lehet megbízni fizetési rendszerek vagy digitális pénz terén, hiszen teljes mértékben képtelen a cég a kockázatok kezelésére és a fogyasztók biztonságának garantálására.

Szakértők szerint egy ilyen levél után garantáltan hatósági ellenlépésre számíthat a Facebook, bár nem tudni, hogy ez mennyi időbe telhet. A Facebook még 2019 júniusában állt el a kriptopénzes projekttel, amelyet az e-kereskedelembe és a fizetési szolgáltatások piacára való betöréshez is használna. Rövid időn belül globális politikai ellenszélben találta magát a cég, a hatóságok attól tartottak, hogy elveszítik az irányítást a pénzrendszer fölött, a Facebook megoldása pedig még nagyobb teret ad a bűnözőknek. Decemberben végül a Facebook átkeresztelte és átalakította a projektet, hogy elnyerje a hatóságok támogatását. Az elmúlt heti jelentések tükrében azonban nem lesz könnyű dolga az óriásnak, ha meg akarja valósítani a terveit, pedig valószínűleg a metaverzumhoz is felhasználná azokat.

Azóta történt

Előzmények