További intézkedésekkel lépne fel a Huawei ellen az amerikai kormány

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter kijelentette: készek további lépéseket tenni a Huawei ellen, amennyiben arra szükség van.

Míg egyesek szeretnék, ha a Huawei visszakaphatná az amerikai cégek támogatását, és a mobilpiac teljes értékű szereplője lenne újra, addig a másik oldalon továbbra is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartják a céget, és további szankciókat sürgetnek.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a napokban kijelentette: a Biden-kormány további intézkedésekkel lép majd fel a Huawei ellen, amennyiben arra szükség van. Republikánus képviselők ezt folyamatosan sürgetik.

A Biden-kormány álláspontja szerint a Huawei több tekintetben is nemzetbiztonsági fenyegetés, és folyamatosan, nagy erőkkel lobbiznak más országoknál, hogy ne használjanak Huawei hálózati eszközöket, arra hivatkozva, hogy a cégnek kínai kormány- és katonai kapcsolatai vannak, és kémkedésben vesz részt.

Raimondo a fentiek után megerősítette egy interjúban, hogy már az év elején is megígérte, keménykezű lesz, ezt pedig bizonyítják folyamatosan, így a republikánusoknak nincs miért aggódniuk, fogalmazott.

A miniszter szerint az amerikai tiltólista egy erős eszköz, és teljes erővel felhasználják az amerikai nemzetbiztonság védelme érdekében. Hozzátette: ha szükséges, ennél többet is tesznek majd.

A Honor ügyében egyelőre nincsenek konkrétumok, de több amerikai képviselőcsoport és hatóság is azért kampányok, hogy a kereskedelmi minisztérium tegye ugyanarra a tiltólistára a céget, mint a Huawei-t, mert annak eladásával a vád szerint csak az amerikai szankciókat akarták megkerülni. Raimondo ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a minisztériuma folyamatosan veszi fel az újabb cégeket a tiltólistára.

Azóta történt

Előzmények