Az Interpol lecsapott az Anonymusra, de a válasz sem maradt el

Kedden az Interpol irányításával a helyi rendőrök letartóztatták az Anonymus mozgalom huszonöt állítólagos résztvevőjét Chilében, Spanyolországban, Kolumbiában és Argentínában. Az eset nem maradt sokáig válasz nélkül, az elfogások után nem sokkal túlterheléses támadás miatt elsötétült az Interpol oldala. Az Anonymus a @AnonOps Twitter-fiókban rögtön jelezte az eseményt: „TANGO DOWN II 404 Interpol, #Anonymous is not a criminal organization” (az Interpol oldala lelőve, az Anonymus nem bűnszövetkezet).

Az Interpol kijelentette, hogy akciójuk a februárban elindított Operation Unmask nevű projekt része, amelynek célja, hogy megtalálják a számos dél-amerikai weboldal – köztük a kolumbiai védelmi minisztérium és az elnöki hivatal, egy chilei elektromos művek és a chilei nemzeti könyvtár – feltörésének felelőseit. A 17 és 40 év közötti életkorú gyanúsítottak letartóztatásában aktívan közreműködött egy dél-amerikai szakmai testület, mely a kiberbűnözés elleni küzdelemben fogja össze a szakértőket. Összesen 250 számítógépet, mobiltelefont és más technikai felszerelést foglaltak le az akció során, amely tizenöt városra terjedt ki.

„Ez a művelet mindenki számára bebizonyítja, hogy a virtuális térben történő bűncselekményeknek is  súlyos következményei vannak a való világban, és nem hagyjuk, hogy a világháló a garázdálkodás szabad területe legyen” – nyilatkozta Bernd Rossbach Interpol-vezető a The Guardian-nek. Az esetet kezelő ügyész szerint, ha bebizonyosodik a bűnösségük, a gyanúsítottakra kiszabható büntetés 541 naptól öt évig terjedhet.

Azóta történt

Előzmények