Büntetni fogják az anorexiát propagáló weboldalakat


Egy minta: „törékeny test, gyönyörű arc”

A fejlett világban mind több gondot okozó, a tinédzser lányok körében igen elterjedt, kórosnak nevezhető „fogyókúra”, az ehhez vezető életmód, az egészségre káros életvitel, vagyis (hivatalos nevén:) az anorexia (illetve a bulímia) kialakulását segítő minták népszerűsítése ellen lépett fel a héten a francia nemzetgyűlés, amikor olyan törvénytervezet tárgyaltak, amely szigorúan büntetné azokat az internetes oldalakat, blogokat és egyéb, hagyományos publikációkat, amelyek segíthetik e betegségek kialakulását.

A törvénytervezet vitájában Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter beszélt arról, hogy az erre szakosodott weboldalakon a lányok tanácsokat kapnak arról, hogy hogyan hazudjanak az orvosoknak, elmagyarázzák nekik, hogy milyen módszerekkel lehet a legkönnyebben az elfogyasztott ételt kihányni stb. „Ezek az üzenetek a halál üzenetei” – mondta a miniszter asszony, s hathatós fellépést követelt az ilyen oldalak, blogok, újságok üzemeltetői ellen. Különösen azokat a blogokat tartja károsnak, ahol a betegségek ilyen-olyan fázisában lévő lányok megosztják egymással tapasztalataikat, s tippeket adnak egymásnak. A törvénymódosítást követően (a legsúlyosabb esetben, ha meghalna egy azonosított felhasználó) akár három év börtönre és 45 ezer euró büntetésre is ítélhetnék az ilyen oldalakat üzemeltetőket, illetve az ilyen helyeken hirdetőket. Az alsóház kedden elfogadta a törvénytervezetet, de érvényességéhez a felsőháznak is rá kell bólintania.

A becslések szerint Franciaországban 30-40 ezer anorexiás van, akiknek kilencven százaléka fiatal nő. A legutóbbi hírek szerint a divatipar bizonyos szereplői is csatlakoztak ahhoz a mozgalomhoz, mely azt célozza, hogy a „csontsovány” modellek mintáját száműzzék a marketingből.

A „pro-ana” (az anorexiásokat támogató) és a „mia” (a bulímia beceneve) híveinek (további terminus technicusok itt) honlapjai Magyarországon sem ritkák, a probléma nálunk is jó ideje terítéken van. Ha beleolvas az ember az ilyen lapokba, elsőre valóban megretten (csak néhány példa első blikkre: No para my ana; Pro-ana; Proana-mia; s ezeken az oldalakon ilyesmiket lehet olvasni: „Szóval, most vagyok 156 cm, sulira leszek kb. 160... És szeretnék 35 kilóra fogyni....”). De azért az komoly és nehezen eldönthető kérdés, hogy a törvényi szabályozás tudja-e ezt a helyzetet kezelni…

Azóta történt

Előzmények