Az internet betegebbé tesz

Fölösleges fejfájás
Fölösleges fejfájás

Az interneten rengeteg olyan weboldal található, amely az egészséggel és a betegségekkel foglalkozik, és sokan látogatják ezeket azért, hogy a saját tüneteikre magyarázatot találjanak. Ők – derül ki egy, a Microsoft kutatói által tegnap publikált tanulmányból – az öndiagnózis során hajlamosak azonnal a legrosszabbra gondolni. Az egyik szerző, Eric Horvitz szerint sok internetező látja a netes keresőket olyan „szakembereknek”, akik választ adhatnak a kérdéseikre. „Az emberek általában csak az első néhány találatot nézik meg. Ha ezek között van az »agydaganat« vagy az »ALS« (amyotrophias lateralis sclerosis), ez lesz a kiindulási pontjuk” – mondta a New York Times-nak, hogy mit tapasztaltak a vizsgálat során társával, Ryen W. White-tal.

A jelenséget – melyet a szakirodalom cyberchondriának hív – már évek óta ismerik, de a Microsoft Research kutatása az első, amelyik szisztematikusan vizsgálta, hogy a keresőkkel végzett öndiagnózis milyen szorongásokat kelt az internetezőkben. A vizsgálat egy olyan nagyobb ívű projekt része a szoftvercégnél, amely az internetes kereső fejlesztését, szimpla adatkereső eszközből „tanácsadóvá” alakítását célozza.

A mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó, de orvosi diplomával is rendelkező Horvitz elmondta, hogy a különféle tünetekre vonatkozó keresések során az emberek legalább annyira – vagy még inkább – hajlamosak a súlyosabb betegségeket leíró oldalakra kattintani, mint azokra, amelyek megnyugtatóbb magyarázattal szolgálnak. Ugyanannyian jutottak el például olyan szájtokra, melyek a fejfájást az agydaganattal kapcsolták össze, mint olyanokra, amelyek a koffeinhiánnyal, pedig az agytumor előfordulásának esélye kategóriákkal kisebb.

A szerzők nem azt mondják, hogy a tüneteket félvállról kell venni, csupán arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az internetes keresőkkel végzett öndiagnózis gyakran fölösleges aggodalmat szül. Arra is figyelmeztetnek, hogy az egészséggel foglalkozó oldalak megbízhatósága erősen ingadozó, és ha a kifejezetten fals információk nem is gyakoriak, a tájékoztatás gyakran nem teljes.

A tanulmány egy körülbelül egymilliós internethasználói tábor keresési szokásainak anonim naplózása, illetve 515 Microsoft-alkalmazott kérdőíves megkérdezése során gyűjtött adatok alapján készült. A statisztikák szerint az internetes keresések 2 százaléka hozható kapcsolatba az egészséggel. A vizsgálati időszakban a megfigyelt netezők negyede keresett legalább egyszer ilyen témában, ezek harmada pedig az első találatok után súlyosabb betegségekről is tájékozódni akart.

Azóta történt

  • Okosabb lesz a Yahoo! keresője

    Az internetvállalat új keresési technológiával kísérletezik, amely a találatokhoz nemcsak linkeket, hanem releváns információkat is kapcsolna.

  • A könyv a slágertermék az interneten

    Gyorsan nő azoknak a száma, akik kipróbálták már az online vásárlást, és ezzel párhuzamosan az internetes boltok is egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak.

  • Ütős hardverek: a számítógép veszélyes

    Egy amerikai tanulmány szerint nem tanácsos magunkra ejteni a PC-t, felbukni benne vagy éppen a kusza kábelekben. A gyerekekre pedig vigyázni kell.

Előzmények