Antenna nélkül marad a pesti börze

Birtokon belülre került a Swisscom AG, miután a magyar és a svájci versenyhatóság jóváhagyását követően tegnapelőtt kifizette az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagjának 46,6 milliárd forintnyi ellenértékét. (Az összegből a teljes alaptőke 73,71 százalékával rendelkező Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 45,95 milliárd forintot, míg az 1,29 százalékkal rendelkező Forrás Rt. 802,39 millió forintot kapott.) Az ügylet lezárását követően a Swisscom a már előre jelzett privatizációs árfolyamon, 5250 forinton 15 napon belül megteszi nyilvános vételi ajánlatát a kisebbségi tulajdonosok részvényeire – jelentette be sajtótájékoztatóján Jürg Rötheli, a Swisscom AG-csoport vezető testületének tagja, egyben az AH igazgatóságának leendő elnöke. A svájci befektető már korábban jelezte, hogy szeretné megszerezni az AH 100 százalékát, kérdéses azonban, hogy a kisrészvényesek mellett cégein

keresztül több mint 15 százalékkal rendelkező Megdet Rahimkulov – csomagjának nagysága miatt – megelégszik-e a fenti összeggel. Piaci hírek szerint a hazai tőkepiacon igencsak aktív – többek között BC- és Mol-részvényes – ÁÉB-bankvezér különalkura készülhet, legalábbis ezt támasztja alá, hogy az első, 4 ezer forint alatti vételek óta folyamatosan vásárolta az AH részvényeit, tulajdonszerzéséről még az 5 ezer forintos árszint elérése után is született bejelentés. Pozícióját egyrészt erősíti, hogy ekkora tulajdoni hányaddal borsot lehet törni a svájci nagytulajdonos orra alá, másrészt a Swisscom-csoport tulajdonosi elképzeléseivel is ütközik a mostani részvényesi szerkezet. A Napi Gazdaság kérdésére ugyanis Rötheli kifejtette, a Swisscom leányvállalatainál stratégiai kérdés a 100 százalékos irányítás – a tagvállalatok közül csupán a Swisscom Mobile AG esetében van a képben szakmai társtulajdonos (a Vodafone) –, és tőzsdén is csupán az anyavállalat szerepel.

Mint mondta, a teljes tulajdon megszerzése esetén törekedni fognak a tőzsdei kivezetésre, de mint jelezte, ha ezt nem is sikerül elérni, van törvényes lehetőségük a parkett elhagyására. Rahimkulov 15 százalékának megszerzése tehát igencsak fontos lehet, hiszen 90 százalék feletti részesedés esetén lehetőség van a kisebbségi részvényesek kiszorítására.

A Swisscom természetesen ettől függetlenül megkezdte a cég feletti ellenőrzés átvételét. A szeptember közepi közgyűlésen már kijelölték az új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat, de akárcsak korábban, most is jelezték, hogy elsősorban a magyar menedzsment munkájára számítanak. László Géza továbbra is vezérigazgató és igazgatósági tag marad, míg az AH elnöke, Lévay Örs kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatósági tagként folytatja tovább.

Azóta történt

Előzmények