Az Apple nem fizet

Nevetségesnek tartják a kirótt adó mértékét, indoklását pedig jogszerűtlennek.

Szinte pontosan három éve hozott meg az Európai Bizottság (EB) egy igen fontos és nagy visszhangot kiváltó döntést, melyet az ír és egyéb adóparadicsomok felszámolása motivált: megállapították, hogy Írország az Apple-nek az adókedvezményekkel tisztességtelen piaci előnyt nyújtott, így Írországnak be kell hajtania az elmaradt adót, mégpedig 13 milliárd eurót + a kamatokat (vagyis nagyjából 4000 milliárd forintot). Mind Írország, mind az Apple jelezte, hogy nem értenek egyet a határozattal, fellebbezni fognak.

Az ügy azóta sem zárult le, az eljárás folyik, mégpedig ma azzal, hogy az Apple benyújtott a bírósághoz egy nyilatkozatot, melyben közlik, hogy a megfizetendő adó mértéke „valószerűtlen és nevetséges” („defies reality and common sense”), ezért nem hajlandók kifizetni.

A minden érintett részvételével megtartott mai meghallgatáson az Apple ügyvédje azzal érvelt, hogy a bizottsági határozat hibásan úgy állapítja meg az adó mértékét, mintha a vállalat összes Amerikán kívüli értékesítése a két írországi leánycéghez kötődne – pedig minden fejlesztés, a licencek stb. az USA-hoz kapcsolhatók – az Apple körülbelül 20 milliárd eurónyi adót fizet az Egyesült Államokban. Az EB ugyanezt a profitot adóztatná meg, vagyis kettős adóztatásról lenne szó.

Írország támogatja az Apple-t a határozat megtámadásában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények