Nyomasztóan gazdag az Apple, így osztalékot fizetnek és visszavásárolnak

Hangos bevezető kampány után az Apple tegnap bejelentette, hogy részvényei után osztalékot fizet, és az év későbbi szakaszában részvény-visszavásárlási programot indít.

A lépés azért különösen érdekes, mivel Tim Cook, a vállalat jelenlegi vezetőjének lépése nagy változást jelenthet a Jobs-érához képest, ugyanis a jelen pillanatban a világ legértékesebb cégének számító Apple 1995 óta nem fizetett osztalékot részvényeseinek. Mára azonban már olyan méretű (100 milliárd dollárt meghaladó) készpénztartaléka van a cégnek, melynek fenntartását sokan ésszerűtlennek ítélik. Így a totális felhalmozás időszaka véget érhet, és változhat a cég hozzáállása a készpénzvagyon kezeléséhez.

Az igazgatótanács bejelentése értelmében a vállalat a 2012-es pénzügyi év 2012. július 1-jén kezdődő negyedik negyedévétől kezdve részvényenként 2,65 dolláros osztalék kifizetését tervezi.

Ugyanakkor az igazgatótanács egy 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is jóváhagyott a 2012. szeptember 30-án induló 2013-as pénzügyi évvel kezdődően. A sajátrészvény-vásárlási programot három évre tervezik. Elsődleges célja a vezetés szerint az, hogy a jövőbeli alkalmazotti részvénytőke-juttatások és alkalmazotti részvényvásárlások nyomán keletkező hígítás hatásait semlegesítsék.

„A felhalmozott készpénz egy részéből nagyszerű üzleti befektetéseket finanszíroztunk: kutatás-fejlesztésre, akvizíciókra, új kiskereskedelmi üzletek nyitására költöttünk, a beszállítói láncban finanszíroztunk belőle előlegeket és tőkeberuházásokat, illetve infrastruktúrafejlesztésre is fordítottunk. Az ilyen jellegű beruházásokat a jövőben is folytatjuk” – fejtette ki Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. „Még e befektetések mellett is elég tartalékunk marad, hogy szükség esetén stratégiai lehetőségekbe fektessünk, és jelentős készpénzállományunk lesz a vállalat működtetéséhez. Ezért osztalékot fizetünk és részvény-visszavásárlási programot hirdetünk.”

Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi igazgatója a következőképp indokolta a lépéseket: „Az osztalékfizetéssel, a részvény-visszavásárlással és az átruházott korlátozott forgalmú részvények pénzeszközökkel való kiváltására fordított készpénzzel az első három évben várhatóan körülbelül 45 milliárd dollárt használunk fel a vállalat belső készpénzállományából. Teljesen biztosítva látjuk a vállalat jövőjét, és óriási lehetőségek állnak előttünk.”

A bejelentés felvétele korlátozott ideig elérhető a vállalat honlapján.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények