Újra megbüntették az Apple-t Hollandiában

Az elmúlt hetekben ez már az ötödik alkalom, hogy versenyellenes magatartás miatt szankcionálták a vállalatot.

A holland trösztellenes felügyelet újabb ötmillió eurós bírságot szabott ki az Apple-re hétfőn, mivel megállapításuk szerint a vállalat arra kényszerítette a társkereső alkalmazásokat, hogy csak az Apple fizetési rendszerét használják.

A hatóság szerint az iPhone gyártója visszaélt piaci erőfölényével, amikor nem engedélyezte a holland alkalmazásfejlesztőknek, hogy az App Store-ban elérhető társkereső alkalmazásokban más, nem az Apple (30 százalékos jutalékot tartalmazó) fizetési módját használják. Az elítélő döntés már korábban megszületett, de a felügyelet január 15-ig haladékot adott az Apple-nek, hogy módosítsa a feltételeket. Mivel ez nem történt meg, azóta hetente kiszabják az ötmillió eurós bírságot – a hétfői volt az ötödik, a teljes bírság összege így már 25 millió euró.

„Mi világosan kifejtettük az Apple-nek, miképp tudnak megfelelni a törvényeknek. Ám eddig nem voltak hajlandók előállni semmilyen komoly javaslattal” – írta közleményében a hatóság vezetője.

Az Apple korábban úgy próbált kiutat keresni, hogy jelezték a hatóságnak: lehetővé tették, hogy a társkereső alkalmazásokat fejlesztők olyan új alkalmazásokat töltsenek fel a piactérre, melyekben már alternatív fizetési módokat is megjelenítenek. Ugyanakkor azt is közölték, hogy az alternatív fizetési módok esetében is felszámítanak jutalékot – de nem 30 százalékot, hanem „csak” 27-et.

Ezt a javaslatot a holland hatóság elutasította.

Az Apple egyelőre nem kommentálta az új döntést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények