Az EU-tól félti az iMessage szolgáltatását az Apple

Vizsgálja az EU trösztellenes hatósága, hogy a DMA-törvények vonatkozzanak-e az Apple iMessage és a Microsoft Bing, Edge szolgáltatásokra.

Az EU DMA-törvényei sok tech cégre és szolgáltatásra gyakorolnak majd nagy hatást a következő időkben, arról pedig továbbra is megy a vita, hogy kik és mik számítanak kapuőrnek, kire és mire vonatkoznak ezek az előírások.

Az Apple szerette volna például, ha az iMessage üzenetküldője mentesül a DMA alól, korábban azzal érveltek, hogy nem is annyira népszerű a szolgáltatás Európában. A Microsoft a Bing kapcsán szeretett volna kibúvót.

Az EU trösztellenes hatósága most vizsgálatot indított, a felhasználókat és a riválisokat arról faggatja, hogy a Bing és az iMessage essen-e a DMA hatálya alá. Az EB vizsgálata még szeptemberben indult ennek kapcsán, a Microsoft Edge is érintett.

A DMA keretében a nagy tech cégek kötelesek többek között külsős appoknak és alkalmazásboltoknak utat nyitni a platformjaikon, továbbá könnyebbé tenni az alapértelmezett appok átváltását rivális szolgáltatásokra.

Az EU egy héten belül várja a válaszokat, az EB pedig 5 hónapon belül fejezné be a vizsgálatot.

Az ügyhöz kapcsolódik, hogy Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa nemrég felszólította az Apple-t és Tim Cookot, hogy nyissa meg a gondosan őrzött és elzárt hardver- és szoftverplatformjait a riválisok felé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények