Kőkemény üzenetet küldött az EU az Apple-nek, lőttek Tim Cook tervének

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa felszólította az Apple-t és Tim Cookot, hogy nyissa meg a hardver- és szoftverplatformjait a riválisok felé. Eközben tűz miatt akadozik az iPhone-gyártás Indiában.

Az USB-C-re való kötelező, mobilpiacot érintő átállás miatt az EU már így is belerondított az Apple korábbi terveibe, azonban a jövőben még nagyobb mértékben alakítja majd a gyártó stratégiáját, hogy miket ír elő az EU. Most például Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa felszólította az Apple-t és Tim Cookot, hogy nyissa meg a gyártó gondosan őrzött és elzárt hardver- és szoftverplatformjait a riválisok felé.

Tim Cook Brüsszelben találkozott Bretonnal, utóbbi a találkozó után beszélt arról, hogy az Apple és a big tech következő feladata az lesz a DMA keretében, hogy a zárt kapukat megnyissák a versenytársak felé. Breton szerint nem számít, hogy egy elektronikus tárca, egy böngésző vagy egy alkalmazásbolt kérdését vizsgáljuk, az Apple iPhone mobilok felhasználóinak nyerniük kell azon, hogy több cég kínál hasonló szolgáltatásokat a verseny érdekében.


[+]

Az Apple nem reagált Breton kijelentéseire, hatalmas pofon ez azonban a cégnek, amely nagyon hosszú éveket töltött azzal, és a teljes üzleti stratégiájának kiépítését építette arra, hogy úgynevezett walled gardenbe zárja a megoldásait és felhasználóit, így utóbbiakat arra ösztönzi, hogy a cég egyéb termékeit és szolgáltatásait is használják, lehetőleg a rivális megoldások helyett.

A DMA célja az, hogy konkrét tételekkel meghatározza, mit tehetnek és mit nem a nagy tech cégek – azt szeretné az EU, ha nőne a verseny. Részletek a fentebb linkelt hivatkozásokon olvashatóak.

Az Apple gyakran azzal érvel, hogy így oda lesz a biztonság és a magánszféra, éppen ezért olyan zárt a rendszerük. Bretonnak erre is volt válasza: szerinte az EU-s törvények elősegítik az innovációt, anélkül, hogy áldozatot hoznának a biztonság vagy magánszféra terén.

Hasonló jelentések előzték meg azt is, hogy az EU az USB-C használatára kötelezte az Apple-t.

Más miatt is fáj az Apple feje, tűz miatt akadozik az iPhone-gyártás

A Pegatron indiai iPhone-gyárában tűz miatt kellett leállítani az Apple mobilok gyártását, a fennakadások már harmadik napja tartanak, és elhúzódhatnak, mivel hatósági vizsgálat kezdődött. A Pegatron szerint nem történt személyi sérülés, és a pénzügyekre sincs hatással az eset, de több műszakot lemondtak egymás után. Akár egy hétig is állhat a helyi iPhone-gyártás (ez régebbi modelleket érint, nem az új szériát).

Az ügyben az Apple is segédkezik, jelenleg a kárfelmérés és a helyreállítás folyik, de az információk névtelenséget kérő forrásoktól származnak, hivatalosan nem nyilatkozhattak volna a történtekről. Indiában nem ez az első eset, hogy az Apple-t kiszolgáló üzemekben komoly fennakadások, leállások történnek. Az Apple viszont egyre nagyobb mértékben építi a gyártást Indiára, amit nagy erőkkel támogat a helyi kormány is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények