Az iPadem a hangszerem

A jövő szerdán közönség előtt is bemutatkozik Magyarország alighanem első iPad-zenekara. Az ötlet, hogy életre kellene hívni egy ilyen formációt, az Apple egyik hazai viszonteladója, a StarKing marketingfőnökének fejéből pattant ki: Abonyi Péter a cég kibővített Arena Pláza-beli boltjának megnyitóját akarja feldobni a koncerttel, melyen a bandához verbuvált profi zenészek a tableteken élőben játszanak majd. A Starking iBand tagjai négy iPadre – és a GarageBand app hangszereire – alkalmilag átírt számokat fognak előadni, hogy a cégvezető által remélt sorban állást kellemesebbé tegyék, és persze hogy reklámozzák a hardvert és az alkalmazást.

Vasárnap elmentünk a zenekar próbájára. Bár nem önszerveződő bandáról van szó, a zenészek nagyon lelkesek, azt mondják: a tablet akár profi célokra is használható a zenélés, a stúdiómunka során, az, hogy a dolog mennyire vehető komolyan, csak a szoftveren múlik. Az öt euróért megvehető GarageBand inkább a zenéléssel ismerkedő vagy azzal hobbiszinten foglalkozó felhasználóknak szól, ennek megfelelő a funkciókínálata és a használhatósága.

A beépített hangminták jó minőségűek, és a hangzásra sem lehet panasz, de az app hangszerein előadott élő produkció inkább attrakció, mint komolyan vehető zenei teljesítmény – mondja Gyulai Zsolt hangmérnök, aki a zenekarban a billentyűs szerepét viszi. Profi munkára az észrevehető késleltetés miatt sem alkalmasak a szoftver érintéssel játszható hangszerei, otthoni felvételek készítésére és keverésére viszont jól használható a GarageBand. Ezt Heincz Gábor gitáros – aki láthatóan rengeteget kísérletezik a szoftverrel – a Craig David-féle Shape of my heart feldolgozás általa készített változatával illusztrálja: a dal tényleg kifejezetten profin szólal meg annak ellenére is, hogy a zenész az énekszólamot az iPad beépített mikrofonjával rögzítette.

(Galéria)
(Galéria)

Persze elérhetők profi vagy közel profi alkalmazások is a tabletre. Ilyenek például az ismert hangszergyártók – többek között a Korg vagy a Yamaha – által készített appok, melyek a billentyűs hangszerek kiváló minőségű szoftveres szimulációját valósítják meg, és MIDI-billentyűzet csatlakoztatásával gyakorlatilag teljes értékű szintetizátorként használhatók. Létezik például a stúdiómunkában általánosan használt Pro Tools szoftvernek egy olyan tabletkliense, amellyel iPadre költöztethető egy komplett keverőpult. „Éppen most készülünk egy olyan élő zenekari produkcióra, melyet wifin keresztül ezzel fogunk keverni a nézők közül” – meséli Gyulai.

Alkalmas akár színpadi használatra is az iPadet gitárokhoz használható multieffektté alakító AmpliTube is. Az alkalmazás – melynek használatához szükség van egy iRig nevű kiegészítőre, egy csatlakozóra, mellyel a tablettel összeköthető a hangszerrel – egy profi digitális effektprocesszor, mely ugyanúgy működik és olyan funkciókat kínál, mint az önállóan megvásárolható célhardverek.

A zenészek elmondása és látottak alapján nyilvánvaló: az iPadben van elég kraft ahhoz, hogy a készülék bevethető legyen valós idejű zenei produkciók létrehozására. Az, hogy mire és milyen módon, egyedül a szoftveren és persze a zenészen múlik.

Azóta történt

Előzmények

  • Testőröket fogad az új iPhone-ok mellé az Apple

    Két új biztonsági szakértői állást hozott létre a cég, az ide jelentkezőknek az új termékek titkait kell védeniük.

  • Az Apple a legnagyobb

    A kaliforniai vállalat újabb szimbolikus győzelmet ért el: részvényárfolyama alapján a világ legértékesebb társaságává nőtt.