Az Apple kitiltathatja Európából a Motorola androidos termékeit

Habár az egész mobilipar izgatottan várja, hogy a Google tulajdonában lévő Motorola Mobility, illetve a Samsung és a HTC mikor és milyen módon próbál visszavágni az Apple-nek a szabadalmi háborúban, közben zajlanak a korábban megindított perek is, és ezek közül az iPhone gyártója a múlt héten kettőt is megnyert.

Az amerikai után a legfontosabb piacon, Németországban egy müncheni bíróság múlt csütörtökön zárt le egy ügyet, és az ítéletben Peter Guntz bíró kimondta, hogy az úgynevezett „overscroll bounce”, a visszapattanásos görgetési technológia használatával a Motorola megsértette az Apple szabadalmi jogait.

A keresetet az Apple az után indította, hogy a Motorola megjelent a piacon az androidos termékeivel. A felelősség kimondása után következhetnek a további lépések: egyrészt az Apple 25 millió eurós óvadék letétele után kérheti az összes érintett termék árusításának ideiglenes, előzetes tiltását Németországban, illetve akár az Európai Unió területén is, valamint a piacon lévő összes készülék visszahívását, emellett az eladott androidos telefonok és táblagépek számának felmérése után benyújthatja kártérítési igényét (az érintett eszközök között van például a Motorola Milestone XT720, a Motorola Defy, a Motorola Atrix, illetve a Motorola Xoom is). A Motorola szinte biztosan fellebbezést nyújt be a döntés ellen.

Múlt pénteken az Egyesült Államokban is megszületett egy előzetes határozat: a kereskedelmi nézeteltérésekben eljáró ITC (International Trade Commission) bírája, James Gildea kimondta, hogy a Samsung által 2011-ben benyújtott panaszt elutasítják, mivel az Apple nem sértette meg a keresetben szereplő négy szabadalom egyikét sem – a szóban forgó szabadalmak a 3G-s adatátvitellel, illetve böngészési megoldásokkal kapcsolatosak.

Az Apple egyébként a Samsung panasza után viszontkeresettel élt, és az iPhone és az iPad elemeinek másolása miatt panaszolták be a dél-koreai gyártót ITC-nél. Ebben az ügyben október közepén várható az előzetes határozat.

Azóta történt

Előzmények