Versenyellenesség miatt támadhatja az EU az Apple Pay fizetési rendszert

A jelentések szerint az EU azért vádolja majd az Apple-t versenyellenességgel, mert a készülékek NFC-chipjét csak az Apple Pay használhatja.

Nyílt titok, hogy az Európai Bizottság nagyon odafigyel egy ideje az Apple üzleti modelljeire, irányelveire. Ennek számos folyamatban lévő vagy tervezett vizsgálat az eredménye, és hamarosan újabbal bővül a lista.

A Reuters úgy tudja, hogy az EU az Apple Pay miatt is neheztel az Apple-re. Az Európai Bizottság állítólag hamarosan versenyellenes viselkedéssel vádolja majd meg az Apple-t amiatt, hogy az Apple készülékekben lévő NFC-chipet kizárólag az Apple Pay használhatja. Így az Apple újabb trösztellenes eljárással kell majd megküzdjön.

Erről az Apple-t állítólag jövőre tájékoztatják hivatalosan. Az ügy végén elképzelhető, hogy arra kényszerítik az Apple-t, tegye lehetővé harmadik féltől származó mobilfizetési rendszerek használatát. Jelenleg sem a Google Pay, sem más megoldás nem használhatja az NFC-chipet az Apple eszközeiben, amikor azok PoS-terminál közelében vannak.

A vizsgálatot tavaly júniusban indították az Apple Pay kapcsán. Margrethe Vestager, az EB versenyjogokért felelős biztosa elmondta: fontos, hogy az Apple intézkedései ne tegyék lehetetlenné a fogyasztók számára az új fizetési technológiák használatát, a jobb választást, minőséget, innovációt, árversenyt. Éppen ezért rendelte el az Apple gyakorlatával kapcsolatos vizsgálatot – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények