Az Apple még több kártérítést akar a Samsungtól

Az várható volt, hogy az Apple a számára gyakorlatilag teljes mértékben kedvező amerikai döntés után sem fúj takarodót – ennek legfontosabb eleme a Samsung-termékek egyesült államokbeli forgalmazásának tiltása lehet, melyről decemberben születik majd döntés –, de az talán a szakmabelieket is meglepte, hogy a cég jogászai nem elégedtek meg a megítélt több mint egymilliárd dolláros kártérítéssel, hanem ennél többet követelnek.

Az Apple jogászai ugyanis szeptember 21-én nyújtották be a végleges kereskedelmi tiltást kérő irat mellé egy kiegészítésüket a bíróságra, melyben azt kérik, hogy további 535 millió dollár megfizetésére kötelezzék a dél-koreai gyártót. Az indoklás szerint azért kellene a Samsungnak még további félmilliárdot fizetnie, mivel nem véletlenül, hanyagságból sértették meg az Apple szabadalmi jogait, hanem szándékosan, így a több száz milliárdos okostelefon-piacon az amerikai vállalat komoly veszteséget szenvedett el a másolások miatt. A részletes keresetben az szerepel, hogy a szabadalmi törvény (Patent Act) megsértése miatt további 135, a védjegyeket védő törvény (Lanham Act) megszegése miatt pedig 400 millió dollárra tartanak igényt. Mindezek mellett egyéb okokra hivatkozva – ahogy az üggyel folyamatosan és részletesen foglalkozó FOSS Patents blog megírta – még további, körülbelül 326 millió dollárt kérnek.

apple samsung
Forrás: FOSS Patents

A Samsung rövid közleményben reagált az Apple lépésére, és ebben leírják, hogy szerintük a bíróság egyes döntései elégtelen bizonyítékokra alapulnak, emellett kétségbe vonható a kártérítés összegének kiszámításakor alkalmazott módszertan is, és összességében kérdésesnek tartják a korlátozási és további kártérítési igényeket, mivel maga az eredeti eljárás is erősen megkérdőjelezhető.

Előzmények