Megfelezték a Samsung egymilliárdos büntetését

Habár az Apple tavaly nyáron az Egyesült Államokban indított szabadalmi perében gyakorlatilag teljes diadalt aratott, azóta – a már esküdtszék nélkül, a bíróra hagyatkozó tárgyalás utáni szakaszokban – folyamatosan alulmarad versenytársával szemben. Lucy Koh bírónő annak idején kénytelen volt az esküdtszék által megállapított vétkesség alapján ítélkezni, ám a későbbi döntései gyakorlatilag minden egyes esetben a felperes ellen szóltak: nem engedte meg a Samsung termékeinek végleges kitiltását az USA-ból, majd visszautasította a perújrafelvételt – mindkét oldalon –, ezek után pedig nem találta megalapozottnak az Apple azon kérését, hogy a Samsung az eredetileg megítélt egymilliárd dollár helyett magasabb összegű kártérítést fizessen.

E tendencia most tovább folytatódott, mivel pénteki határozatában a bírónő kimondta, hogy az egymilliárd dolláros kártérítés sem megfelelő, és úgy döntött, hogy a dél-koreai gyártó az akkor megítélt összegnek körülbelül felét, 450 millió dollárral kevesebbet, közel 600 millió dollárt kell fizessen a megállapított szabadalomsértések miatt.

De ezzel még nincs vége: Lucy Koh ugyanis – korábbi véleményét megváltoztatva – azt is kimondta, hogy  új tárgyalásra lesz szükség a szabadalmi vitában. Ennek kimenetele kétséges, mivel újra a rajtvonalról indulva mindkét cégnek újabb esélye támadt, arról nem is beszélve, hogy mivel az Amerikában eladott készülékek után számolják a kártérítést, és az elmúlt hónapokban is zajlott a kereskedelem, ha az Apple újra győz, akkor akár a korábban megítélt egymilliárdnál nagyobb összegű kártérítést is megítélhetnek nekik.

Előzmények