Apple kontra Samsung: csapásokat adunk és csapásokat kapunk

A nyár végén lezárult nagy szabadalmi per egyáltalán nem vetett véget az Apple és a Samsung közötti ellenségeskedésnek, sőt az elmúlt napok szinte mindegyikére jutott valami új fejlemény a cégek közötti meccsen.

Az Egyesült Államokban összességében nem áll jól a dél-koreai gyártó szénája: október 24-én derült ki, hogy az igazságügyi minisztérium a szabadalmak felhasználásával kapcsolatban versenyügyi, trösztellenes vizsgálatot folytat ellenük, majd egy nappal később az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) hirdette ki határozatát, melyben az szerepel, hogy a Samsung négy okostelefonjával megsértette az Apple szabadalmait. Mivel a korábbi per végleges lezárásaként a decemberi meghallgatás után hoz döntést Lucy Koh bírónő arról, hogy az Apple kérésének megfelelően kitiltja-e az amerikai piacról a szabadalomsértő termékeket, az ITC ítélete az iPhone gyártójának kedvezhet. A bizottság egyébként egy formatervezési, illetve három funkciót leíró szabadalom esetében kedvezett az Apple-nek: az első a hírhedtté vált „téglalap szabadalom”, vagyis az iPhone fő kontúrjait leíró formaterv, a többi három pedig az érintőképernyős navigációval, a több futó program kezelésével, illetve egy speciális audiocsatlakozóval kapcsolatos. Két másik szabadalom esetében viszont úgy találták, a Samsung nem követett el jogsértést.

apple patent

Az ITC döntése egyelőre ideiglenes, azt a teljes testületnek meg kell erősíteni februárban, de a Samsungnak még ekkor is lesz fellebbezési lehetősége.

Európában viszont a Samsung aratott kisebb győzelmet: egy holland bíróság úgy rendelkezett, hogy az okostelefonoknál és a táblagépeknél alkalmazott dél-koreai megoldások nem sértik az Apple szabadalmait. A bíróság közleménye szerint a Samsungnak kedvező döntés összefügg azzal, hogy Németországban és Nagy-Britanniában szintén az Apple ellen döntöttek a HTC, a Motorola Mobility, illetve a Samsung elleni perekben.

A perektől nyilván nem független, hogy a Samsung néhány napja megerősítette a már korábban megszellőztetett értesülést: felmondják az Apple-lel a kijelző-szállítási szerződést, így a jövő évtől várhatóan nem kerülnek általuk gyártott LCD-k az amerikai termékekbe. (A Samsung ezt utóbb cáfolta, és az egyébként a cég ügyeiben megbízható forrásnak számító Korea Times törölte is ezt a hírt. Ugyanakkor más híradások alapján arra lehet következtetni, hogy a két cég megrendelői-beszállítói viszonyában elhidegülés tapasztalható, és ha nem is szakítanak látványosan, egyikük sem erőlteti a további együttműködést. A szakításnak egyébként is csak elvi jelentősége lenne: az Apple gyakorlatilag az összes ázsiai gyártóval aktív kapcsolatban áll, a hatalmas megrendelések miatt viszonylag szabadon tudnak mozogni  – bizonyítja ezt a Sharp körül kialakult probléma kezelése is  –, a Samsung pedig olyan komplex portfólióval rendelkező gigacég, hogy egyetlen, mégoly tekintélyes megrendelő elvesztése sem rendítené meg.)

A hétre jutott még egy különösen érdekes döntés is, ugyanis az amerikai szabadalmi hivatal egy szintén hírhedté vált Apple-szabadalomról, a speciális képernyőmozgatással (rubber-banding vagy overscroll-bounce) kapcsolatosról mondta ki, hogy a szabadalom a „prior art” elve alapján érvénytelen, így ennek megsértése miatt az Apple nem indíthat eljárást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények