Kezdődik: az Apple beperelte a Samsungot

A technológiai iparban megszokott forgatókönyv szerint jogi kitérővel folytatódik az Apple és a Samsung okostelefon- és tabletpiaci versengése. Az első lépést ezúttal a kaliforniai vállalat tette meg: egy amerikai bírósághoz benyújtott keresetben azzal vádolta meg dél-koreai konkurensét, hogy az Galaxy márkanéven forgalmazott termékeiben számos Apple-technológiát használt fel jogosulatlanul.

„Önálló termékfejlesztés helyett a Samsung úgy döntött, hogy szolgai módon lemásolja az Apple innovatív technológiáit, egyedi felhasználói felületeit, valamint elegáns és jellegzetes termék- és csomagolásdizájnját. Ezzel megsértette az Apple értékes szellemi tulajdonjogát” – áll a vállalat közleményében.

A Samsung a Nokia mögött a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója, és Google Android operációs rendszert használó készülékeinek köszönhetően az okostelefon-szegmens meghatározó szereplője. A dél-koreai cég a tabletpiacon is az Apple riválisa: tavaly a Galaxy Tabbal az iPad egyedüli komolyan vehető kihívóját dobta piacra.

A Samsung új táblagépe
A Samsung új táblagépe

A jogtalan haszonszerzésre és tisztességtelen üzleti gyakorlatra kihegyezett vád szerint a Samsung tíz Apple-szabadalmat, továbbá két védjegyet és kereskedelmi csomagolást használt fel jogosulatlanul a termékeiben. A lemásolt megoldások között vannak a vezérléshez használt kézmozdulatok; a négyszög alakú, lekerekített szélű készülékforma; az iPhone és iPod Touch kijelzőjének vastag fekete, alsó és felső kerete; az alkalmazások ikonjainak arculata; a termékek dobozának dizájnja; valamint a készülékek oldalán található vékony gombok.

Az Apple a jogsértés azonnali megszüntetésének elrendelését és kártérítés megállapítását kéri a bíróságtól. „Nem puszta véletlen, hogy a Samsung új termékei alapvetően hasonlítanak az iPhone-ra és az iPadre mind a hardver formáját, mind a felhasználói felületet tekintve, sőt a csomagolásban is. Az ilyen nyilvánvaló másolás rossz gyakorlat. Meg kell védenünk az Apple szellemi tulajdonát, ha mások ellopják az ötleteinket” – magyarázta az Apple szóvivője a Bloomberg-nek.

A Samsung reakciójában jelezte: viszontkeresettel fog élni, mivel azt gyanítják, hogy az Apple termékei számos, vezeték nélküli technológiákkal kapcsolatos szabadalmukat sérti meg.

A szabadalombitorlási pereket gyakran nyomásgyakorlási céllal indítják a rivális vállalatok, a tárgyalások zátonyra futását követően. A mostani eset különlegessége, hogy az Apple a Samsung egyik jelentős ügyfele: a dél-koreai cég chipeket – köztük a központi processzort – és LCD-kijelzőket is gyárt az iPhone, iPod és iPad készülékekhez.

Azóta történt

Előzmények