Áprilisra csúszik a Microsoft-Nokia üzlet lezárása

December végén számoltunk be először arról, hogy Kínában, a nagyméretű akvizíciók előtti trösztellenes vizsgálatok lefolytatásáért felelős Kereskedelmi Minisztériumnál kínai gyártók kérelmezték, hogy a megszokottnál alaposabb legyen a vizsgálat a Microsoft-Nokia felvásárlás ügyében. A kérelmezők – köztük a ZTE és a Huawei is – azt próbálják elérni, hogy a minisztérium kösse feltételekhez az üzlet engedélyezését, ugyanis attól félnek, hogy a Microsoft és a Nokia a jövőben majd visszaél a birtokukban levő licencek díjszabásával. A kezdeményezéshez idén márciusban a Samsung és a Google is csatlakozott, így várható volt, hogy az üzlet bejelentésekor jósolt március végi határidőig a Microsoft és a Nokia nem fogja tudni lezárni az üzletet.

Ezt most a Microsoft is megerősítette. Brad Smith, a vállalat jogi ügyeit egyengető alelnök egy blogbejegyzésben adott tájékoztatást a folyamat aktuális állásáról. A felvásárlást eddig öt kontinens 15 fontosabb piacán hagyták jóvá, de a vállalat még mindig várja a jóváhagyást az „utolsó piacokon”. Hogy ez pontosan melyik országokat takarja, azt Smith nem részletezte, de Kína szinte biztosan közöttük van – ha a legnagyobb ázsiai piac Kereskedelmi Minisztériuma időközben már rábólintott volna az üzletre, arról az eddigiekhez hasonlóan biztos kiszivárgott volna némi információ. Mivel sem a Microsoftnak, sem a Nokiának nem érdeke, hogy ez a folyamat a feltétlenül szükségesnél tovább húzódjon, valószínűleg tesznek majd néhány engedményt a piaci erőfölény miatt aggódó kínai gyártóknak. A Nokiának egyébként Indiával is meggyűlt a baja, az ottani adóügyi vita szintén hátráltatja a felvásárlási folyamat lezárását, a finneknek egymilliárd dollárt kell fizetniük, mielőtt átruházhatják egy ottani gyár tulajdonjogát a Microsoftra.

Kína (vagyis a kínai gyártók) a Qualcommot is szorongatja, az amerikai chipgyártó ellen a kínai Monopóliumellenes Törvény megsértésének gyanújával folyik vizsgálat. Az igazi cél ebben az ügyben is a belföldi vállalatok számára kedvező licencdíjak kikényszerítése, a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) elmarasztaló ítélet esetén akár egymilliárd dolláros büntetéssel is sújthatja a Qualcommot.

A Nokia részvényesei novemberben, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig decemberben hagyták jóvá az akvizíciót.

Azóta történt

Előzmények