További szervezeti átalakítások a Microsoftnál

Satya Nadella alig két hónapja lett a Microsoft vezérigazgatója, de már e rövid idő alatt több szervezeti átalakítást és személycserét is végrehajtott. Márciusban két korábbi kulcsember, Tami Reller és Tony Bates távozását és az ehhez kapcsolódó változásokat jelentette be a vállalat, most pedig, a holnap kezdődő Build konferencia előtt további változásokról adtak hírt egy belső, eredetileg a dolgozóknak szánt körlevél publikálásával.

Nadella kinevezése óta az addig általa vezetett Cloud and Enteprise divíziót ideiglenesen az 1997 óta a Microsoftnál dolgozó Scott Guthrie vette át, akit most véglegesítettek ebben a pozícióban. Guthrie korábban a .NET fejlesztésében játszott kritikus szerepet, a közelmúltban pedig a vállalat egyik legdinamikusabban fejlődő üzletét, az Azure-t vezette.

Bár már eddig is nyílt titok volt, most már hivatalos, hogy Stephen Elop, aki 2008 és 2010 között már dolgozott a Microsoftnál, utána pedgi a Nokia vezérigazgatója volt – egészen addig, amíg a redmondi vállalat be nem jelentette a patinás finn telekommunikációs cég telefongyártó részlegének (Devices & Services) felvásárlását – visszatér a Microsoft felsővezetésébe. Elop a Devices (eszközök) üzletágat fogja vezetni.

Végül egy a fentieknél némileg meglepőbb, bár a Steve Ballmer által tavaly már említett „Egy Windows” kezdeményezés ismeretében érthető változás, hogy Phil Spencer vezetése alatt a Microsoft összevonja az Xbox és Xbox Live fejlesztéséért felelős csapatokat a Microsoft Studiosszal. Spencer közvetlenül az összes kliens Windows fejlesztését irányító Terry Myerson alá kerül, így a vállalat minden eddiginél szorosabbra fűzi a szálakat a két terület között. Nadella szerint az Xbox üzletág egységesítése és működésének összehangolása a Windowsért felelős csoporttal segít majd kiterjeszteni az „Xbox-varázslatot” más eszközökre, például PC-re, tabletre és telefonra is.

„Ahogy az első napomon is mondtam, mindent meg kell tennünk azért, hogy a mobileszközök és a felhő által hajtott piacon növekedni tudjunk. A múlt heti és a mostani bejelentések, a nemsokára lezáruló Nokia akvizíció és a szervezeti átalakítások remek első lépésnek számítanak ezen az úton.” - áll Nadella levelében.

Előzmények

  • Megjelent az Office for iPad

    A programcsomag legújabb verzióját iPadre szabott, de a microsoftos dizájnelemeket megőrző köntösbe bújtatták. Az alapverzió ingyenes, de ha valaki alkotásra is szeretné használni, nem ússza meg egy Office 365 előfizetés nélkül.

  • Áprilisra csúszik a Microsoft-Nokia üzlet lezárása

    Az eredeti terv szerint a felvásárlást március végéig szerették volna lezárni, de néhány szükséges jóváhagyás még mindig hiányzik, ezért a két cég kénytelen elhalasztani az üzlet véglegesítését.

  • Már tesztelik a Microsoft kormányzati felhőszolgáltatását

    A különleges igényekre szabott Windows Azure az Office 365 speciális változatához csatlakozik a céges portfólióban.