ARM: nagyon megy a biznisz

Az okostelefonok és tabletek robbanása mellett az internetes képességekkel okosított szórakoztatóelektronikai készülékek terjedésének is köszönhető, hogy erős évet zárt az ARM Holdings. A brit vállalat – mely maga nem gyárt mikroprocesszorokat, hanem az általa kifejlesztett magok többé-kevésbé testre szabható terveit licenceli – azt közölte, hogy 2011 utolsó negyedévében 2,2 milliárd ilyen architektúrájú chipet használtak fel a partnerek, ami rekordnak számít.

A december 31-én zárult negyedik trimeszterben az árbevétel 137,8 millió angol font, az adózás előtti eredmény pedig 69 millió font volt, 21, illetőleg 45 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az időszakban 25 új licencmegállapodást kötött a cég, köztük hármat a tavaly októberben leleplezett ARMv8-A architektúrára. Ez az ARM első 64 bites processzormagja, mely kulcsfejlesztés a vállalat szerverpiaci ambíciói szempontjából; a nagy gyártók közül elsőként a Hewlett-Packard jelezte, hogy az idén piacra dob ARM-chipekre épülő, alacsony fogyasztású kiszolgálókat.

Warren East vezérigazgató kiemelte, hogy mind a tavalyi negyedik negyedévben, mind az év egészében lendületesen nőttek az új licencszerződések megkötéséből származó bevételek, ami egyrészt a vezető félvezetőgyártók „fokozódó elkötelezettségének”, másrészt számos új, az ARM technológiáját először választó ügyfélnek volt köszönhető. A forgalmazott chipek után befolyó licencdíjbevétel bővülési üteme szintén meghaladta az iparágét – mutatott rá a cégvezető.

A 2011-es év egészét az ARM 491,8 millió font árbevétellel és 229,7 millió font adózás előtti nyereséggel zárta. Az előbbi mutató 21, az utóbbi 37 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az idén az okostelefonokban – köztük az Apple iPhone-ban is – és tabletekben egyeduralkodó architektúrának új kihívója akad: az Intel a Medfield platformmal próbálja megvetni a lábát e rendkívüli ütemben növekvő szegmensben. Az ARM azonban nem retteg a kaliforniai mamutvállalat megjelenésétől. „Az Intel természetesen rendkívül erős a PC-piacon, chipek százmillióit adja el évente. Az ARM partnerei viszont tavaly közel 8 milliárd chipet szállítottak le, ami jól illusztrálja, hogy az ARM-technológiát sokkal szélesebb körben használják” – mondta a BBC-nek Warren East.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények