Jól halad a Windows 8 ARM-kiadásának fejlesztése

A fejlesztők februárban fogják megkapni a Windows 8 ARM-platformon futó változatának előzetesét – írja a Microsoft terveit ismerő forrásokra hivatkozna a CNET News.com. A szaklap szerint az új operációs rendszer e verziója mostanra teljesen stabilan működik, szemben a tavaly ősszel demózott korábbi tesztkiadással.

Az elmúlt hetekben felmerült a pletyka, hogy a Microsoft előbb az x86-os változatot fogja piacra dobni, és az ARM-verzió csak később jelenik meg. A CNET forrása azonban úgy látja, már nincs ok a két kiadás premierjének szétválasztására, így várhatóan mindkettő ugyanakkor kerül majd piacra, a legutóbbi híresztelések szerint októberben.

Az ARM-verzió késleltetésének az instabilitás mellett egy másik lehetséges okaként az ismert windowsos alkalmazások hiányát említik szakértők. Az, hogy e platformon az asztali és notebook-számítógépeken megszokott szoftverek nem fognak futni, közismert, de egyelőre az sem biztos, hogy ezt a problémát a fejlesztők oldalán egy újrafordítás megoldhatja. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint ugyanis a Windows 8 ARM-platformon futó kiadása csak az új, Metro-stílusú alkalmazásokat támogatja majd, a régi desktopkörnyezetet és az arra írt programokat nem.

Desktop app az ARM-verzióban (Két: Velvárt András)
Desktop app az ARM-verzióban (Kép: Velvárt András)

A Consumer Electronics Show-n (CES) készült képernyőképek szerint ugyanakkor egyelőre az ARM-os kiadásban is megtalálható a hagyományos felületet biztosító Desktop App ikonja, és a hírek szerint erre már el is készült az Office. Más olyan örökölt desktopszoftverről azonban, amely működik a rendszeren, a CNET forrása sem tud.

Ha a lap értesülései megalapozottak, az ARM-ra készült előzetest nagyjából akkor kapják meg a fejlesztők, amikor az x86-os béta megjelenik – ez utóbbi kiadását február végére ígérte a cég. Friss hír, hogy a nyilvános béta hivatalos neve „felhasználói előzetes” (consumer preview) lesz.

Azóta történt

Előzmények