ARM: kétmilliárd chip három hónap alatt

Warren East
Warren East

A mobiltelefok és tabletek nagy többségét működtető rendszerchipek architektúráját fejlesztő ARM Holdings egészséges növekedést ért el a második negyedévben. A brit vállalat – mely maga nem gyárt mikroprocesszorokat, mikrokontrollereket, hanem az általa kifejlesztett magok többé-kevésbé testre szabható terveit licenceli – ma publikálta gyorsjelentését, melyből kiderül: az árbevétel az egy évvel ezelőtti adathoz képest 15 százalékkal, 135,5 millió fontra, az adózás előtti nyereség pedig 23 százalékkal, 66,5 millió fontra nőtt.

A negyedév során az ARM 23 új licencmegállapodást kötött, ebből hat a Cortex-A, tizenegy a Cortex-M processzorcsaládra és három a Mali grafikus gyorsítóra vonatkozott. Az új licencszerződések megkötéséből származó bevételek 13 százalékkal, 49,9 millió fontra, a forgalmazott chipek után befolyó licencdíjbevétel pedig 20 százalékkal, 70,1 millió fontra nőtt.

Warren East vezérigazgató kiemelte, hogy a vállalat licencbevétele a félvezetőipar növekedési tempóját meghaladó ütemben emelkedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a partnerek növelték a részesedésüket és új piacokon is bevezették az ARM-technológiát. „A negyedév során több piacvezető vállalat jelentett be izgalmas új termékeket, többek között a Dell és a Microsoft számítógépeket és szervereket” – mondta.

A második negyedévben 2 milliárd ARM-alapú chipet szállítottak le a gyártópartnerek, 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Előzmények