Az Artisjus a sulis bulik után is szed pénzt

Az alábbi bejegyzés egyáltalán nem kötődik az információtechnológiához, tehát aki erre várna, csalódni fog, ha tovább olvassa.

De akkor mit keres mégis itt?

Mindössze azért, mert a múlt héten – megjegyzem: az Artisjus roppant készséges jogászának tiszteletre méltó segítségével – olvasóink kérdéseire alapozva igyekeztünk körbejárni a magyar szerzői jogi szabályozás, illetve a jogvédő szervezetek pozícióját az internetes korszak idejére vonatkoztatva.

E blogbejegyzés még a szokottnál is szubjektívebb, mert a hét végén egy olyan riportot olvastam az origo.hu-n, mely az egyébként már nagyon magas ingerküszöbömet is elérte. Ebben arról van szó, hogy az Artisjus milyen módon igyekszik jogdíjakat bevasalni az iskolai szalagavatókon elhangzó zenék után. E ténynek önmagában semmi köze az információtechnológiához, ám amiatt mégis említésre méltónak tartom, hogy ugyanaz, az internetes letöltések kapcsán igen aktív szervezet munkásságát jellemzi, melynek működéséről a közelmúltban itt nálunk oly sok szó esett.

A riport hosszú és tanulságos, ajánlom mindenkinek elolvasásra. A lényeg: az Artisjus igyekszik beszedni jogdíjakat a középiskolai szalagavatók bulijain elhangzó zenék után is, mivel azok értelmezésük szerint nyilvános előadásnak számítanak. E törekvésük nemcsak azért ütközik akadályokba, mert igen sok iskolában még csak nem is hallottak ilyen kötelezettségről, hanem azért is, mert az ide vonatkozó szerzői jogi törvényt a hozzáértőbb iskolaigazgatók és az Artisjus szakemberei másként értelmezik.

Röviden: a szerzői jogi törvény alapján a nyilvános előadásért kell fizetni, ám vannak kivételek. Ilyen például az, hogy a haszonszerzéssel nem járó iskolai ünnepélyeken elhangzó zenékért nem kell jogdíjat fizetni. Az ellenálló iskolai vezetők a szalagavató bálokat ilyeténképpen értelmezik, ám az Artisjus szerint az „iskolai ünnepély” csak a szalagok feltűzéséig tart, utána már „táncmulatság” következik, s az itt hallgatott zenékért meg kell fizetni a jogdíjat – s nem is keveset: a megszólaltatott igazgatók szerint a korábbi néhány ezres tételek ma már néhány tízezerre rúgnak. A keményebb vezetők nem értik a dolgot, ugyanis semmi hasznuk nincs egy ilyen bálból, sőt, az Artisjus jogdíjai csak a költségeket növelik. Ráadásul, ha nem jelzik előre az egyesületnek a rendezvényt, majd „lebuknak”, a jogdíj dupláját kötelesek fizetni a törvény alapján.

Filák Mária, az Artisjus Műsor-engedélyezési Főosztályának vezetője szerint az ünnepély addig zajlik, amíg a diákokra szalagot tűznek, utána táncmulatság kezdődik.  [Itt eredetileg állt még egy, az origo.hu riportjából átvett mondat, ám ezt az Artisjus kérése nyomán, az origo.hu mintájára töröltük.] Az értelmezést szerinte az támasztja alá, hogy a törvény a „táncmulatságot” külön kiemeli, „és a szerzői jogi törvény irányadó magyarázatai is így foglalnak állást” – mondta. Filák Mária semmiképp nem tartja önkényesnek a szalagavatók ilyen jellegű kettéosztását, de azt mondta, hogy „aki másként vélekedik, az szabadon védekezhet a bíróság előtt”. Az iskoláknak kiküldött bejelentőlapon az iskoláknak kell kiválasztania és bejelölnie, hogy milyen rendezvénynek tartják a szalagavatót, de a lehetőségek között az Artisjus nem kínálja fel az iskolai ünnepélyt.

Nem tudom mi lesz. Volna egy javaslatom az iskolaigazgatóknak: mondjanak beszédet, majd hagyják abba a közepén, aztán menjen a buli. Aztán – ha még képes rá – az igazgató fejezze be a beszédét olyan egy óra tájban, és tűzzék fel a szalagot akkor.

Azóta történt