Átalakítás előtt a Novell

Miután augusztusban a Novell 90 százalékos profitesésről és 5 százalékos árbevétel-csökkenésről adott hírt, egyre többen kérdőjelezik meg a cégvezetés alkalmasságát. Legutóbb a Credit Suisse First Boston és a szoftvervállalatban 5 százalékos részesedéssel rendelkező Blum Capital javasolta a vezetőség és az igazgatótanács felrázását. A kritikák pedig – úgy tűnik – nem múlnak el nyomtalanul. Sajtóértesülések szerint a Novell október 31-én átfogó átszervezést jelent be, melynek részeként megválik alkalmazottainak legalább 20 százalékától, ami minimum mintegy 1200 ember elbocsátását jelenti. Nagy csata várható az igazgatótanácsban is, melynek tagjait jövő áprilisban választják újra.

Jack Messman elnök-vezérigazgató azonban egyelőre nem érti a cége körüli nagy felhajtást – írja összefoglalójában a BusinessWeek. Ő két évet kért a befektetőktől a vállalat átalakítására, és a határidő csak januárban jár le. Szakértők szerint azonban a vállalatvezetőnek nincs egyszerű dolga, amikor párhuzamosan kínál kereskedelmi és nyílt forráskódú alkalmazásokat, miközben Messman kemény vezetési stílusa sincs összhangban a Linux együttműködésen alapuló filozófiájával.

Abban mindenki egyetért, hogy szükség van a Novell linuxos buzgalmára. Ha másért nem, hát azért, hogy a vállalati piacnak már most is kétharmadát uraló Red Hat ne válhasson olyan domináns szereplővé a Linux-piacon, mint a Microsoft az asztali operációs rendszerek szegmensében.

Magyarország kimarad

Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója lapunknak nem kívánta kommentálni a híresztelést. Azt azonban elmondta, hogy a magyar leányvállalat hazánkban és a hozzá tartozó délkelet-európai régióban kiváló eredményeket ért el mind hagyományos termékeivel (ZenWorks és Groupwise), mind pedig linuxos megoldásaival. Függetlenül attól, hogy igaznak bizonyulnak-e a pletykák az anyavállalatnál várt leépítésekről, a magyarországi irodánál folyamatos a létszámbővítés, és jövőre is szükség lesz új alkalmazottakra – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények