Átállt a Fővárosi Bíróság

Ha egy nyílt forráskódú szoftvert az emberek szívesen és könnyen tudnak használni, megfelelő a fejlesztői támogatása, akkor érdemes azt telepíteni a munkahelyeken – mondta Laky Norbert, a Fővárosi Bíróság (FB) informatikai főosztályának vezetője arra a kérdésre, hogy miként terjedt el az FB-n az OpenOffice.org irodai programcsomag. A bíróság átállása egyes nyílt forráskódú szoftverekre még az OpenOffice.org elterjedését megelőzően kezdődött, amikor az ezredfordulón 55 gépre telepítettek Star Office-t. Az akkori kísérlet sikerült, így 2003 óta az újonnan beszerzett gépekre a Microsoft irodai programcsomagja helyett már csak OpenOffice.org-ot telepítenek. Ez azt jelenti, hogy ma már a közelítőleg 1500 számítógépből körülbelül 800 gépen csak OpenOffice.org program van. Az informatikai vezető elmondta, hogy az új gépek vásárlása mellett – takarékossági okokból – rendszeresen fel kell újítaniuk a régebbi konfigurációkat. Ennek során újrainstallálják a szoftvereket és minden számítógépre feltelepítik az OpenOffice.org-ot, illetve a Mozilla/FireFox böngészőt is.

A bevezetés, a szövegszerkesztő-használat napi támogatása az informatikusok számára okozott igazi kihívást. Rövid idő állt rendelkezésre a gyakorlati ismeretek elsajátítására. A zökkenőmentes átállást az OpenOffice.org irodai programcsomagra a felhasználók célirányos oktatásával biztosították a Fővárosi Bíróságon és a kerületi bíróságokon. A munkatársak nagy része a korábbi microsoftos irodai programcsomagoknak csak az alapfunkcióit használta, néhányan pedig egyszerű írógépről álltak át (nekik a Microsoft Word szövegszerkesztőről történő átállási problémával sem kellett szembesülniük). Az elektronikusan továbbítandó anyagok, levelek olyan formátumban is elmenthetőek, hogy azok olvasása más igazságügyi, közigazgatási intézményeknél is lehetséges.

A nyílt forráskódú szoftverek használatával 195 gépet tudnak üzembe állítani, a Microsoft Office megvásárlásával ez csak 110 gépet jelentene ugyanannyi pénzből. Ez csaknem a duplája, és egy állami költségvetésből gazdálkodó intézménynél ez nem elhanyagolható tényező – jelentette ki Laky Norbert. A bíróságon rohamléptekkel terjed a Mozilla, valamint ennek egy változata, a Firefox nevű internetes böngésző is, az eddig használt Internet Explorer helyett. A Munkaügyi Bíróság új épületében 2005 januárjában harminc számítógép került üzembe Novell Linux Desktop környezetben. A zökkenőmentes lebonyolításban nagy segítségükre voltak a Novell tanácsadói. Laky Norbert a nyílt forráskódú szoftverek mellett szóló számos érv közül fontosnak találta kiemelni, hogy a programok esetleges hibáinak kijavítására készülő úgynevezett patch-ek hamarabb juthatnak el a felhasználókhoz, mint a fizetős szoftverek esetében.

Azóta történt

Előzmények