Egyelőre nem lesz Linux a bécsi iskolákban

Egyelőre meghiúsulni látszik a bécsi iskolák hardver- és szoftverbeszerzéseinek megreformálására indított kezdeményezés. A zöldek támogatását élvező reformtervezet egy a bécsi városházán tartott szavazáson bukott meg. A tervezet további sorsa egy készülő tanulmány eredményeitől függ.

A reformot kezdeményezők az iskolai beszerzések függetlenítését szorgalmazzák, esélyt adva ezáltal a nyílt forráskódú szoftvereknek és – nem utolsó sorban – a Microsofttal folytatott tárgyalások új, az osztrák fővárosnak kedvező alapokra helyezésének. A támogatók elsősorban a költségek csökkentésével, a piacot uraló cégóriással szembeni stratégiai előnyökkel, és a szabad választás jogával érvelnek.

A 2007-ig közel 20 millió euróra rúgó, az iskolák infrastruktúráját érintő befektetést tervező Bécs úttörőnek számít közigazgatásának nyílt forrású szoftverekre, elsősorban Linuxra való átállításában. A tervezetet a minap elutasító politikusok ugyan támogatják a beszerzések mihamarabbi függetlenítését a Microsoft termékeitől, hiányolják ugyanakkor a bevezetés megfontolt előkészítésére és a tanárok átképzésére vonatkozó elképzeléseket.

A kezdeményezés csupán a bécsi általános és szakiskolák infrastruktúráját érintené, mivel a magasabb szintű oktatási intézményekben már korábban megindultak a lépések a nyílt forrású szoftverek használatának irányába.

Azóta történt

Előzmények