Az elítélt hacker szerint fejlesztése megvédi az összes ATM-et

Romániai híradások után figyelt fel a Reuters helyi tudósítója Valentin Boantára, aki azért ül most börtönben, mert egy bűnszövetkezet tagjaként technikai segítséget nyújtott ahhoz, hogy gyanútlan felhasználók kártyaadatait megszerezzék a pénzkiadó automatáknál, ám most már a „másik oldalnak” dolgozik.

Megtért bárány

A 33 éves férfi börtöncellájában büszkén fejtette ki a riporternek, hogy egy olyan eszközt fejlesztett ki, mely tökéletesen biztonságossá teszi az ATM-eket az olyan bűnözőkkel szemben, mint ő maga is volt.

Boanta egyébként egy olyan felszerelést talált ki korábban, mellyel az automatánál le lehetett másolni az adatokat, hogy klónozhassák a kártyát. Saját bevallása szerint csak szórakozásból készítette el az eszközt, ő maga nem akarta használni – „csak” eladta másoknak.

Állítása szerint 2009-es letartóztatása után megváltozott a hozzáállása, megbánta a bűneit, és késztetést érzett arra, hogy jóvátegyen valamennyit belőlük. Míg korábban a bűnözés biztosította számára a szükséges adrenalinszintet, most már a biztonsági megoldások kitalálása tartja izgalomban.

Boanta zsebtolvajokkal és betörőkkel osztozik celláján, ahol az új technológiai megoldásokon dolgozik. Mint elmondta a Reuters tudósítójának, a pénzkiadó ATM-eket már igen régen tervezték, a rendszereik tele vannak sebezhetőségekkel – szerinte a banki szektor leggyengébben védett szegmense az automatáké. Az általa fejlesztett védelmi megoldás (Secure Revolving System – SRS) viszont állítása szerint bármilyen ATM-re felszerelhető, és teljes mértékben biztonságossá teszi a gépeket.

srs

Az SRS valójában egy kártyaolvasó-kiegészítő, kívülről egy trapéz alakú fémdoboz védi, belül a mechanizmus, a trükk pedig az az egészben, hogy a kártyaolvasó és a felhasználó közé iktatják be a szerkezetet, mely el is forgatja a becsúsztatott kártyát, hogy a csalók ne férhessenek hozzá a mágnescsík tartalmához. Az SRS illeszti aztán a kártyát a leolvasóba, és visszafelé hasonlóképp juttatják el a tulajdonoshoz.

A fejlesztést az MB Telecom nevű román vállalkozás karolta fel, levédették a megoldást, és az idei genfi nemzetközi találmányi kiállításon díjat is nyertek vele. A gyártás hamarosan megindul, de az áráról egyelőre még nem tudni.

Az MB Telecom vezetője a technológiai innováció mellett nagyra értékeli Boantát morális szempontból is, mondván, hogy megjavulása és tevékenysége javíthat valamit a kiberbűnözőiről ismert Románia nemzetközi megítélésén. Mircea Tudor reméli, hogy ha Boanta szabadul, utána hozzájuk megy dolgozni.

Azóta történt

Előzmények